24 mei

Purmerend krijgt duurzame streekmarkt

Zaterdag 24 mei aanstaande vindt de eerste editie van de VanStreekMarkt plaats. De grootschalige markt biedt bezoekers de beste, gezondste en avontuurlijkste boerenproducten uit de eigen streek. Het evenement is een lokaal initiatief om de burger te laten kennismaken met het scala aan duurzaam geproduceerde, lekkere en betaalbare streekproducten.

De VanStreekMarkt is op zaterdag 24 mei hét culinaire centrum van de Waterlandse cultuur, met een uniek aanbod van de mooiste lokale agrarische producten, direct verkocht door de agrariër zelf.

De markt biedt een breed assortiment aan lokale, onbewerkte en biologische producten zoals vlees, seizoengroenten en fruit, alsmede delicatessen zoals ambachtelijk brood, kazen, vers gerookte vis, smoothies, streekeigen wijn & bier en nog veel meer.

Het festijn wordt gelardeerd met livemuziek, spelletjes, kunst en zelfs sportieve actie: De eerste editie van de 'BoerenBootcamp' zal die dag ten doop worden gehouden! Sportievelingen strijden in een uitdagende competitie om leuke prijzen en de eretitel '(B)Oersterkste'.

Bewust Lokaal

Drie jonge Purmerenders met een voorliefde voor eerlijk geproduceerd, streekeigen voedsel namen dit initiatief, om het directe contact tussen de boeren en burgers weer af te stoffen. "Onze streek biedt een rijkdom aan duurzame landbouw. Wat is er beter dan de consument en producent direct hiervan te laten profiteren?", zegt medeorganisator Julius Betist. “We worden langzaamaan bewustere eters en daarmee kritischer jegens de voedselindustrie. Denk bijvoorbeeld aan de recente vleesschandalen. "Initiatieven zoals het onze zijn een logisch gevolg en welkome oplossing voor de grote, gezichtsloze voedselindustrie", aldus Betist.
 

Informatie en Inspiratie!

Naast heerlijk eten en de dagelijkse boodschappen zijn er verschillende informatiesessies in de vorm van workshops en presentaties. Zo geeft onder anderen Dr. Remko Kuipers, de bekende auteur van 'Het Oerdieet', een presentatie over 'eten zoals onze voorouders' en worden relevante documentaires vertoond.

Op de markt wordt er 'live' bier gebrouwen, is er een bio-zuivelbar en een wijnproeverij van een lokaal wijngaard. De interactieve Melksalon (bekend van het Oerol Festival) biedt het publiek een verhelderende en artistieke kijk op de wereld van melk, en de artistieke bezoeker kan diens hart ophalen bij lokale kunstenaars.

In samenwerking met Zuiver Zuivel en lokale basisscholen zal een nog te onthullen wereldrecord omtrent melk neergezet worden. Deze stunt van de gerenommeerde biologische zuivelfabrikant en de VanStreekMarkt moet het belang van goede en eerlijke zuivel voor jongeren verduidelijken.

De VanStreekMarkt sluit af met een 'Straatdiner' in samenwerking met de biologische cateraar Boergondineren, waarbij de gasten zich te goed kunnen doen aan delicatessen zoals Beemstervarken van het spit, seizoengroenten, lokaal bier en ambachtelijke kazen van onder andere de Dikhoeve.

De VanStreekMarkt op 24 mei belooft een unieke dag te worden, die Purmerend opnieuw op de kaart zet als Marktstad, en het culinaire en duurzame karakter van Waterland bevordert.

De markt zal eenmalig per kwartaal plaatsvinden, waarbij de seizoenen het thema en het aanbod bepalen. De organisatie wil met dit initiatief sterk bijdragen aan de duurzame, lokale economie en wordt hierin gesteund door de gemeente en belangenorganisaties.

Voor meer informatie: www.vanstreekmarkt.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven