9-15 juni 2014

Zero Plastic Week voorkomt 'plastic soep'

Zero Plastic Week, het evenement waarbij consumenten een week lang geen nieuw plastic kopen, is uitgegroeid tot een rage. Het eerste jaar dat ZeroPlasticWeek gehouden werd, deden er ruim 1.500 mensen mee, het tweede jaar meer dan 2.000 alleen al in Nederland en was ZeroPlasticWeek actief in 12 landen, waaronder Rusland. Dit jaar zullen dat er zeker 5.000 mensen deelnemen. Het evenement wordt voor de derde keer gehouden: van 9 tot en met 15 juni. Door te 'plastic vasten' toont de groep bezorgde wereldburgers aan dat je zelf iets kan doen om de plastic soep te voorkomen. Want hoe minder plastic je koopt, des te minder afval in onze oceaan terecht komt.

Per jaar wordt er 250 miljoen ton plastic geproduceerd: een economische aandrijver dus. En een die ons leven beïnvloedt: plastic kent vele nuttige, maar ook nutteloze toepassingen, zoals aanzienlijke hoeveelheden tasjes en verpakkingen. "Helaas belandt een hoop van dit plastic in ons milieu, zo'n 5 miljoen ton plastic verdwijnt per jaar in de oceaan. Plastic vergaat nauwelijks, maar valt uiteen in steeds kleinere stukken. Zo zijn er delen van de oceaan die 10x meer plastic deeltjes bevatten dan plankton. De kans dat een vis plastic binnen krijgt is groter dan de kans dat-ie plankton eet. En mensen eten weer vis." vertelt Vera Aarden, één van de initiatiefnemers. Volgens de United Nations Environment Programme (UNEP) sterven elk jaar 100.000 zeezoogdieren en minstens een miljoen zeevogels door deze vervuiling.
 


Om de campagne dichterbij de deelnemers te brengen, wordt informatie uitgewisseld via Facebook en Twitter. Deelnemers zullen alternatieven moeten vinden voor zaken als in plastic verpakte groente en plastic tasjes. "Zo'n kort experiment maakt dat je wordt geconfronteerd met de enorme berg plastic die je in een luttele week weggooit", aldus Vera Aarden, één van de initiatiefnemers.
 
Voor en tijdens de week kan iedereen zijn of haar eigen acties verzinnen om aandacht te vestigen op de week. Zo werden vorig jaar in het centrum van Rotterdam, plastic tasjes van het winkelend publiek omgewisseld voor duurzame katoenen tasjes. Duikvereniging Silence World heeft een schoonmaakactie gehouden in recreatieplas Stroombroek bij Doetinchem. Ze doken veel (plastic) afval op.

ZeroPlasticWeek is dit jaar onder andere betrokken bij het organiseren van World Ocean Day. Dit jaar staat WOD in het teken van plastic soep en hoe deze te voorkomen en verminderen. Zondag 8 juni 2014 vindt de kick-off van de ZeroPlasticWeek plaats tijdens World Ocean Day in Chizone Event Centre (voormalige Lourdeskerk) in Scheveningen.

Voor meer informatie: www.zeroplasticweek.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven