"Dacian Cioloş: "Dit pakket is goed voor consument en boeren"

Wat stelt Europese Commissie voor om EU-verordening te verbeteren?

De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel voor een nieuwe verordening inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten gepubliceerd. De zorgen van consumenten en producenten vormen de kern van dit nieuwe voorstel, dat bedoeld is om de tekortkomingen van het huidige systeem aan te pakken. De biologische markt in de EU is in de afgelopen 10 jaar verviervoudigd. Daarom moeten de regels worden bijgewerkt en aangepast, zodat de sector verder kan ontwikkelen en kan reageren op toekomstige uitdagingen.

Dacian Cioloş, Commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling: "De toekomst van de biologische sector in de EU hangt af van de kwaliteit en integriteit van de producten die onder het Europese biologische logo verkocht worden. De Commissie gaat voor meer en betere biologische landbouw in de EU. Dit door het consumentenvertrouwen in bio-producten te consolideren en belemmeringen voor de ontwikkeling van de biologische landbouw aan te pakken. Dit pakket is goed voor de consument en goed voor de boeren. Consumenten zullen betere garanties krijgen op biologisch voedsel dat in de EU verkocht wordt en boeren, fabrikanten en retailers zullen toegang krijgen tot een grotere markt, zowel binnen als buiten de EU."

Het voorstel heeft drie hoofddoelstellingen: het vertrouwen van de consument in stand houden, het vertrouwen van de producent in stand houden en het voor landbouwers gemakkelijker maken om naar biologische landbouw over te schakelen. Het is de bedoeling dat de biologische landbouw trouw blijft aan zijn beginselen en doelstellingen, zodat aan de eisen van het publiek inzake milieu en kwaliteit kan worden voldaan.

De Europese Commissie stelt met name voor:
  • De regels te verscherpen en te harmoniseren, zowel binnen de EU als voor geïmporteerde producten. Dit door een groot deel van de bestaande uitzonderingen op het gebied van productie en controles te schrappen.
  • De controles te versterken door rekening te houden met risicofactoren.
  • Het voor kleine landbouwers gemakkelijker te maken naar biologische landbouw over te schakelen door hun de mogelijkheid te bieden zich bij een groepscertificeringssysteem aan te sluiten.
  • Beter in te spelen op de internationale dimensie van de handel in biologische producten, en wel met nieuwe bepalingen voor de uitvoer ervan.
  • De wetgeving te vereenvoudigen om de administratieve kosten voor landbouwers terug te dringen en de transparantie te verbeteren.

Actieplan

Om biologische landbouwers, producenten en handelaren te helpen zich aan te passen aan de voorgestelde beleidswijzigingen en de eisen van de toekomst, is de Europese Commissie ook met een actieplan voor de toekomst van de biologische productie in Europa gekomen. Dit plan is bedoeld om landbouwers beter te informeren over plattelandsontwikkeling en de EU-beleidsinitiatieven voor de stimulering van de biologische landbouw. Dit om onderzoeks- en innovatieprojecten van de EU enerzijds en biologische landbouw anderzijds nauwer aan elkaar te koppelen en om het gebruik van biologische voeding te bevorderen, bijvoorbeeld in scholen.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven