"Bij zonsopgang waan je je in een sprookjeswereld"

Slapeloze nacht voor bio-fruitteler Elshof door vorst

Tholen - Weinig nachtrust voor Robert Elshof de afgelopen nacht. De eerste nacht beregenen zit er namelijk weer op in de boomgaard bij Elshof Fruit in Dronten. Robert: "We hebben de nachtvorstmelder aangezet en het alarm ging vannacht om 01:00 uur af. In ons regenpak hebben we vervolgens alle sproeiers op storingen gecheckt. Er staan in totaal 600 sproeiers in driehoeksverband in de boomgaard opgesteld. Het was dus letterlijk een 'koud kunstje'."


De nachtvorstmelder.

De ontwikkeling van de bomen ligt volgens Robert momenteel een maand voor op vorig jaar. "De kans dat het gaat vriezen is op dit moment heel groot. En de knoppen kunnen in dit stadium niet zo veel vorst hebben. Daarom zijn we vanaf nu elke nacht alert. De nachtvorstmelder slaat alarm bij 0 graden." Dit alarm betekent overigens niet dat er meteen beregend moet worden: "We moeten rekening houden met verschillende factoren en aan de hand daarvan maken we een beslissing. Als het alarm bijvoorbeeld om 5 of 6 uur 's morgens pas afgaat is het vaak niet nodig om te beregenen, omdat de zon dan al snel opkomt. En als het niet nodig is beregenen we ook liever niet, aangezien de grond er maar natter en natter van wordt."


De boomgaard (25 maart) in de ochtend.

Robert spreekt over een spannende tijd. "Door de warmte overdag lopen de bomen snel uit. We verwachten nog meerdere nachten met nachtvorst en zullen de boel dus goed in de gaten houden."

Sprookjeswereld

De slapeloze nacht heeft overigens ook zo zijn voordelen: "Bij zonsopgang waan je je in deze periode van het jaar echt in een sprookjeswereld. De 10 tot 15 centimeter lange ijspegels aan de boom schitteren prachtig in de zon. Daarom adviseren we mensen in de buurt ook altijd om op dit tijdstip een rondje langs de boomgaarden te maken."Voor meer informatie: robert@elshoffruit.nl en www.elshoffruit.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven