Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Man moet zorgen dat we duurzamer consumeren en gezonder eten"

Volle zaal voor De Schutter met lezing over toekomst van ons voedsel

Olivier De Schutter was zes jaar lang rapporteur voor de Verenigde Naties over het recht op voedsel. Dinsdag 18 maart zette hij in de Vooruit (Gent) voor een volle zaal zijn bevindingen uiteen.

De jaren '60 waren een kantelpunt in het globale landbouwbeleid. Uit angst om onvoldoende in voedsel te kunnen voorzien voor de exponentieel groeiende wereldbevolking, werd volop ingezet op de modernisering en intensivering van de landbouw. Nieuwe irrigatiesystemen, grondige mechanisatie, chemische pesticiden en meststoffen en productievere rassen waren snel alomtegenwoordig in de landbouwsector.


Olivier de Schutter.

Deze zogenaamde 'groene revolutie' heeft ons echter voor grote uitdagingen geplaatst. Ten eerste zijn we er, ondanks het feit dat de voedselproductie al lang de wereldwijde bevolkingsgroei heeft overstegen, niet in geslaagd om de honger uit de wereld te helpen. Daarenboven zien we een stijgende trend van mensen die er een eenzijdig voedingspatroon op nahouden. Zo kampt in Mexico 38% van de bevolking met obesitas (47% in de VS). De huidige voedingssector is dus helemaal losgekoppeld van de gezondheid van de mens. Ten tweede zien we dat de link tussen de landbouwsector en de vraag naar voedsel stilaan verdwijnt. Zo wordt op dit moment 70% van de landbouwgrond gebruikt voor de productie van vlees. Daarnaast is de verspilling van voedsel niet te overzien. Maar liefst 51% van de productie gaat verloren in huishoudens. In ontwikkelingslanden daarentegen, waar mensen vijf keer zoveel van hun inkomen besteden aan voedsel, gaat slechts 10% verloren. Ten derde heeft de 'groene revolutie' dramatische gevolgen op ecologisch vlak: verlies aan biodiversiteit, klimaatverandering, uitputting van grondstoffen, enzovoort.
 

Lokale en agro-ecologische landbouw

De Schutter ziet drie mogelijke oplossingen. Ten eerste moeten we voluit kiezen voor een agro-ecologische landbouw die werkt volgens logische, natuurlijke principes. Ten tweede moeten we terug naar een lokale voedselproductie waardoor onder andere boeren uit het Zuiden niet meer weggeconcurreerd worden door goedkope importgoederen van bij ons. Ten derde moeten sociale beschermingsmaatregelen ook de zwakkeren in onze samenleving in staat stellen om op een duurzame wijze te consumeren in plaats van ze in de armen van lowcost-producenten te drijven.
 
Zijn ervaring leert dat de logge structuren van bovenaf niet snel in beweging komen. Hij ziet echter een veelheid aan initiatieven van onderuit opkomen die elk op hun manier hun steentje bijdragen aan een duurzamere maatschappij en die samen wel degelijk een grote impact hebben.
 
Om te eindigen ziet De Schutter nog een belangrijke rol weggelegd voor de man in onze samenleving. De emancipatie en activering van de vrouw op de arbeidsmarkt hebben ervoor gezorgd dat minder tijd overblijft voor het bereiden van gezonde maaltijden. Het is aan de man om deze rol mee op te nemen en ervoor te zorgen dat we duurzamer consumeren en gezonder eten.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: BioForum
Publicatiedatum: