"Incidenten wijzen op een grootschaligheid die verontrustend is"

NVWA verwijt vleessector 'gebrek aan ethisch besef'

Het aantal incidenten in de Nederlandse voedselsector is verontrustend. Dat zegt directeur-generaal Harry Paul van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in het Financieele Dagblad.

Volgens de voedselinspecteur is er een gebrek aan ethisch besef bij vooral producenten van vlees en vleesproducten. "De grens opzoeken en zorgen dat je niet gepakt wordt, wijst op normvervaging. Het heeft tot een aantal ernstige ontsporingen geleid, en levert ook forse risico's op voor de nabije toekomst."

Schandalen

Paul doelt op de recente reeks voedselschandalen, zoals paardenvlees dat als rundvlees werd verkocht. Ook is er sprake van vlees met sporen van ontlasting en overmatig gebruik van verboden groeihormonen. Hij concludeert: "Het voedsel in Nederland is nog steeds veilig. Maar de incidenten die we tegenkomen, wijzen op een grootschaligheid die verontrustend is."

De inspecteur-generaal trad bijna een jaar geleden aan bij de NVWA. Over zijn ambities zegt hij: "Dieper doordringen in de productieketen, zodat we gerichter kunnen interveniëren. De veehouderij en de mestverwerking zijn totaal met elkaar verweven en bovendien van elkaar afhankelijk."

Extra controles

De ontwikkelingen in de melkveehouderij zijn volgens Paul niet los te zien van het mestbeleid, en de fraude met mest. "Ik wil weten of een door ons aangetroffen overtreding een toevalstreffer is, of dat we te maken hebben met een trend ergens in de keten."

De NVWA zal zich de komende tijd meer laten zien, zegt Paul. "Onaangekondigde inspecties uitvoeren en de bevindingen op papier zetten. Bij lunchrooms loopt nu al een pilot. Wat mij betreft gebeurt dat ook bij supermarkten. De burger kan dan meer verantwoord handelen."

Bron: NOS

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven