Kenteken op tractor kan boer €1500 gaan kosten

Binnenkort worden kentekens op agrarische voertuigen verplicht. Een Kamermeerderheid onder leiding van de PvdA heeft dat onlangs aan de minister opgedragen. Alle trekkers krijgen een kenteken, maar wel op eigen kosten van de boer. Naar nu blijkt, gaat dat per bedrijf vele honderden euro's kosten.

Het CDA is tegen deze maatregel, zo meldt de partij op haar website, en waarschuwde al eerder dat dit een forse lastenverzwaring voor boerenbedrijven zou betekenen. CDA-kamerlid Sander de Rouwe: "De verkeersveiligheid wordt vooral bepaald door verstandige en kundige chauffeurs. Niet door een kenteken op een trekker. Het is wel een forse lastenverzwaring voor de agrarische sector. Uit recente informatie is mij gebleken dat die kentekens op alle tractoren iedere boer tussen de €500 en €1500 gaat kosten. De sector begint net op te krabbelen uit de crisis, en dan ligt de volgende mokerslag al klaar."Eerder was berekend dat er een gemiddelde last van €662,50 per betrokken bedrijf zou komen. Nu blijkt dat dat de kosten minstens €500 zijn maar kunnen oplopen tot €1550 per bedrijf.

De totale kosten werden eerst op 37 miljoen euro geraamd, nu blijkt het op te kunnen lopen tot 90 miljoen. Een flinke melkkoe voor het kabinet dus.

Het CDA wijst erop dat het merendeel van de landbouwvoertuigen van boeren slechts sporadisch op openbare weg komt. Die rijden van de stal naar het weiland en verlaten het erf niet. Zij vormen daarmee slechts een gering risico voor de verkeersveiligheid. Kentekening van deze voertuigen brengt echter wel kosten met zich mee en is opnieuw – na de afschaffing van rode diesel, verhoging van BTW en assurantiebelasting, en diverse andere heffingen - een lastenverzwaring voor de agrarische sector.

Ook begrijpt het CDA dat de agrariërs de garantie willen dat landbouwvoertuigen straks niet automatisch te maken krijgen met aanvullende belastingen of heffingen. De Rouwe: "Ik zal mij met hand en tand verzetten tegen deze volstrekt nutteloze lastenverzwaring. De VVD stemde eerder ook tegen dit landbouwkenteken, wellicht zijn ze nog te overtuigen."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven