Nieuwe zoekactie levert niks op

Spanje: Vermiste bio-boer Martin Verfondern weer niet gevonden

De nieuwe zoektocht zondag 16 maart in Spanje naar de vermiste Nederlander Martin Verfondern heeft niets opgeleverd. Bij de actie werden grondradar, onderwatercamera's en helikopters met warmtegevoelige camera's ingezet.

Martin Verfondern verdwijnt op 19 januari 2010, nadat hij vanuit zijn biologische boerderij in het plaatsje Santaolla (Galicië) naar het dorp O Barco is gereden om boodschappen te doen. Martins vrouw Margo Pool verblijft op dat moment in Duitsland om een zieke oom te verzorgen.

Na een rit van ongeveer 25 kilometer, die Verfondern al ontelbare keren heeft afgelegd, arriveert hij die ochtend bij de Lidl in O Barco. Nadat hij daar boodschappen heeft gedaan rijdt hij via de N-120 naar het plaatsje A Rua, waar hij stopt bij een internetcafé om met zijn laptop wat mailtjes te versturen. Maar omdat de wifi-verbinding het laat afweten houdt Martin het na een bak koffie voor gezien. Hij stapt in zijn oude Chevrolet Blazer en rijdt de straat uit. Een getuige ziet hem een paar minuten later op het centrale plein van Petin. Vanaf die plek is het nog maar tien kilometer tot aan zijn boerderij in Santaolla.

Maar daar komt Martin dus nooit aan. Nadat vrijwilligers op de boerderij alarm hebben geslagen, neemt Margo het eerste vliegtuig naar huis. Er wordt een grote zoekactie op touw gezet, omdat niet kan worden uitgesloten dat Martin van de weg is geraakt en in een ravijn is beland. Maar er wordt niets gevonden, ook niet nadat de zoekactie later meerdere keren en op grotere schaal wordt overgedaan.

Nadat volgens Margo '99 procent van het gebied is afgezocht', wordt ook steeds sterker rekening gehouden met een misdrijf. Want de komst van Martin en Margo in 1998 was niet bepaald met gejuich ontvangen in het dorp. De boeren in de omgeving van het maar niks, dat drukke gedoe met volunteers die vanuit de hele wereld op de boerderij kwamen helpen. Met name Verfonderns naaste buren, het gezin Rodriguez, staken hun afkeer niet onder stoelen of banken. Toen Verfondern een stuk grond in zijn bezit kreeg waarop de familie Rodriguez aanspraak meende te kunnen maken, escaleerde de boel. Het leidde tot heftige ruzies waarbij klappen vielen en de zoons des huizes dreigde het jachtgeweer te gaan halen.

Margo Pool heeft nooit direct de beschuldigende vinger naar haar buren willen uitsteken. Maar ze houdt er wel degelijk rekening mee dat Martin iets anders is overkomen dan een ongeluk. Want was eerder al 99 procent van het gebied afgezocht, na deze nieuwe zoekactie is dat misschien wel 100 procent…

Bron: www.vermist.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven