Land- en tuinbouwers geven Sharon Dijksma onvoldoende

Nederlandse land- en tuinbouwers beoordelen de huidige staatssecretaris van Landbouw, Sharon Dijksma (PvdA), met een gemiddeld rapportcijfer van 5,4. De varkens- en pluimveehouders zijn het minst tevreden.

Dit blijkt uit het 'Verkiezingsonderzoek land- en tuinbouw' dat agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect in februari en maart van dit jaar heeft uitgevoerd. Ruim 700 agrarische ondernemers namen deel aan deze online inventarisatie. Sinds 2002 voert AgriDirect in aanloop naar nieuwe parlements- of gemeenteraadsverkiezingen verkiezingspeilingen uit. Op basis hiervan kunnen de stemvoorkeuren van de land- en tuinbouwers worden vergeleken.Akkerbouwers meest positief

De ondernemers uit de hokdiersector zijn het minst tevreden. De varkens- en pluimveehouders delen de huidige staatssecretaris een 4,2 toe. De akkerbouwers zijn het meest positief en beoordelen haar met een 5,8.

Landbouwbeleid Bleker scoorde hoger

De vorige staatssecretaris van Landbouw, Henk Bleker (CDA), werd beter gewaardeerd door de land- en tuinbouwers. In 2012 scoorde het landbouwbeleid van Bleker, onder leiding van het toenmalige (demissionaire) kabinet, een ruime voldoende (6,8).

Populariteit CDA herstelt zich, aanhang VVD halveert

Als er nu landelijke parlementsverkiezingen zouden worden gehouden, zou 44,7% van de land- en tuinbouwers hun stem uitbrengen op het CDA. De VVD zou, ten opzichte van 2012, de helft van haar boerenstemmen moeten inleveren (19,5%). De PVV ziet de stemvoorkeur van de agrariërs het sterkst stijgen: inmiddels zou 8,5% op de partij van Wilders stemmen. De SGP zit met 13,6% eveneens in de lift. Het percentage stemmers voor de partij van Sharon Dijksma, de PvdA, stijgt van 0,4% naar 2,2%.

Bron: Agridirect

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven