Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Extensivering heeft zijn kostprijs"

Slechts beperkte groei van bio-melkveehouderij verwacht na 2015

Na het wegvallen van de melkquota's in 2015 wordt een forse groei van de gangbare melkveehouderij verwacht. De biologische melkveehouderij zal ook groeien, maar op een veel kleinere schaal, zo verwachten Edith Finke van DLV Advies en Kees Water van Ekopart.

De Nederlandse biologische melkveehouderij is met 1,2% aandeel in de totale melkproductie nog steeds heel klein. De biologische bedrijven worden enigszins intensiever, maar hebben te maken met relatief hoge kosten. De melkprijs is maar deels bepalend voor groei van de biologische melkveehouderij, zegt Finke.

Een sterke groei voor de bio-melkprijs na 2015 verwacht Water echter niet. "De prijs is losgekoppeld van gangbaar en zal naar verwachting dus minder mee jojoën met fluctuaties in de markt." Hij benadrukt dat met het wegvallen van het gecorrigeerde quotum volgend jaar bij biologische melkveehouders de behoefte aan grond blijft bestaan. "De echte groei zal dan ook meevallen ten opzichte van de gangbare melkveehouderij."

Een betere opbrengst is mogelijk met een hogere melkprijs, door meer melk te produceren of door meer koeien te houden. Maar dan is meer ruw- en krachtvoer nodig. Bedrijven zijn met de huidige schaalgrootte net niet zelfvoorzienend in hun ruwvoer. "Extensivering heeft zijn kostprijs", zegt Water. "Veel land betekent hogere bewerkingskosten en eventueel meer pacht. Het alternatief is ruwvoer aankopen. In beide gevallen moet de biologische melkprijs dit goedmaken."

Bron: ZuivelZicht via AgriHolland
Publicatiedatum: