Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nutreco verliest zaak over met dioxine besmette biologische maïs

De beursgenoteerde veevoederfabrikant Nutreco heeft een reeks arbitrage- en rechtszaken verloren tegen de leverancier van met dioxine verontreinigd biomaïs. Dat blijkt uit de processtukken in handen van RTL Z.

Eind 2009 kocht Nutreco duizend ton biologisch geteelde maïs uit de Oekraïne via een leverancier uit Heerlen. Vóór inscheping in de Oekraïense stad Kherson werd een monster genomen, dat bij aankomst in Rotterdam werd getest door een privaat testlaboratorium. Omdat de partij door de test kwam, werd de maïs afgenomen en verwerkt in diervoeder. Later bleek uit onderzoek door onderzoekscentrum RIKILT dat de partij ruim drie keer het wettelijke maximum aan de kankerverwekkende stof dioxine bevatte.

Als gevolg van de dioxinebesmetting moesten pluimveebedrijven die het voer hadden gebruikt, in het voorjaar van 2010 op slot. In Duitsland haalden supermarkten eieren uit de schappen. Tot dusverre was onbekend dat Nutreco één van de bedrijven was die de verontreinigde biologische maïs had verwerkt.

Uit de processtukken blijkt dat Nutreco de leverancier aansprakelijk stelde voor de ontstane schade. Maar omdat die weigerde te betalen, spande de diervoederfabrikant een zaak aan bij de arbitragerechter. Na daar twee zaken te hebben verloren, stapte Nutreco naar de civiele rechter om de arbitragevonnissen te laten vernietigen. Zo'n rechtsgang is uitzonderlijk omdat partijen zich bij arbitrage in de regel neerleggen bij die uitspraak.

Voor de rechter stelde Nutreco onder meer dat de arbitragerechter de belangen van de handelaren en importeurs zou stellen boven de belangen van afnemers, consumenten en de volksgezondheid. Ook wees het erop dat handelaren als gevolg van de arbitragevonnissen ongestraft met dioxine verontreinigde maïs op de Nederlandse markt kunnen brengen. De rechtbank deelde deze visie niet, en wees de vorderingen van Nutreco af.

Nutreco kon nog geen commentaar leveren op de verloren rechtszaken. Ook is nog niet duidelijk of het tegen het vonnis in beroep gaat.

Bron: RTL Z
Publicatiedatum: