Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Bij Sligro werd getoond hoe zij met het Eerlijk & Heerlijk concept extra aandacht schenken aan producten die vallen onder de vier pijlers: biologisch, duurzaam, streekproduct en eerlijke handel. "Met de speciale schapkaartjes willen we de de klanten helpen om een duurzame keuze uit ons assortiment te maken. Je kunt het zien als een tool om hun duurzame inkopen te doen", aldus Tom.

Tom is momenteel bezig met de introductie van Eerlijk & Heerlijk 2.0. "Beleven wordt hierin het kernwoord. Dit willen we doen door onder meer de bio-aanbiedingen meer aan te kleden." Dit alles valt samen met de vernieuwing van het gehele Sligro-concept. De op maandag 10 maart geopende grootste Sligro-vestiging in Maastricht is daar volgens Tom een perfect voorbeeld van. Hij gaf vervolgens in het ZLTO-kantoor nog een korte presentatie. Hierin vertelde hij onder meer dat er momenteel 3300 Eerlijk & Heerlijk-producten zijn, bijna een derde daarvan is biologisch. "Begin 2014 waren dit er nog 3000 en voor het eind van het jaar mikken we op 5000 producten. De Eerlijk & Heerlijk-producten zijn goed voor circa 5% van de totale omzet."
Let op!
Bio-ondernemer Jan van den Broek waarschuwde Sligro na de presentatie van Tom voor het feit dat veel consumenten denk dat streekproducten biologisch zijn. "Producenten liften daar op mee. Door het duurzame imago van streekproducten zijn zij succesvol in verwarring scheppen." Tom reageerde hier op door nogmaals te benadrukken dat biologisch bewust een aparte pijler is in het concept: "Biologisch verdient een bijzondere positie door het speciale certificeringssysteem dat erachter zit." Ook werd de duurzame pijler betwist door Kees Scheepens: "Hiermee zaai je verwarring. Het lijkt alsof producten die onder de andere pijlers vallen niet duurzaam zijn."Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Goede opkomst
Kees van Zelderen, voorzitter van de vakgroep Biologisch Land- en tuinbouw van de ZLTO, heette de groep welkom in de zaal waar de rest van het programma plaats zou vinden. "Ik ben positief verrast door de opkomst. Alles is er, van bestaande bio-ondernemers tot omschakelgeïnteresseerden."
Niek van den Broek.
't Schop - bewust multifunctioneel
Na Tom vertelde Niek van den Broek over het onderscheidende vermogen van de biologische boerderij 't Schop. Niek is bezig om het bedrijf van zijn vader Jan over te nemen. "We werken echt op onze eigen manier. Het draait bij ons om sociale duurzaamheid. Dit doen we door een multifunctioneel bedrijf te zijn dat veel rechtstreeks contact zoekt met de consumenten. En door verschillende pilaren onder ons bedrijf te hebben, zal ons bedrijf minder snel in elkaar zakken." Niek had ook nog het volgende advies voor andere jonge ondernemers: "Kijk goed wat je opties zijn en daarbij is het belangrijk om niet op je vertrouwde pad te blijven."
Joris Lohman.
Joris Lohman - Youth Food Movement
Na Niek kwam de Youth Food Movement-directeur Joris Lohman aan het woord. Hij vertelde hoe de jongerenbeweging een nieuwe generatie kritische consumenten op wil leiden. Joris erkende dat hij niet specifiek pleit voor biologisch. "Wel ben ik van mening dat een groot deel van de biologische landbouw het basisprincipe moet worden van de toekomstige landbouw. Biologisch is volgens mij één van devoorlopers van hoe een duurzaam voedselsysteem eruit kan zien."
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.