Importontheffingensysteem stopt na 30 juni 2014

De Europese Commissie werkt al lange tijd toe naar het einde van het importontheffingensysteem. Bijna alle verantwoordelijkheid voor importen naar Europa is neergelegd bij de controle-organisaties. Het importontheffingensysteem voor Europa loopt dit jaar af op 30 juni 2014. Hierna worden er geen importontheffingen meer afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Aanvragen die nog in behandeling zijn

Aanvragen die nog in behandeling zijn of voor 30 juni 2014 worden aangevraagd zijn geldig tot 12 maanden na de datum van uitgifte. Importontheffingen die op 30 juni 2014 worden afgegeven zijn geldig tot en met 29 juni 2015.

Importontheffingen worden alleen afgegeven als de aanvraag volledig is. Het beoordelen van aanvragen neemt tijd in beslag vooral als er aanvullende informatie nodig is. De aanvragen kunnen worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Eerder heette deze organisatie Dienst Regelingen.

Heeft u voor het vervallen van systeem nog een ontheffing nodig dan kan u nog aanvraag doen bij de RVO. Doe dit voor of uiterlijk op 31 mei 2014. Zodat er nog tijd is voor het opvragen van informatie. Komt de informatie niet op tijd of de aanvraag te laat dan is het mogelijk dat er geen importontheffing meer afgegeven kan worden. De RVO doet haar best voor aanvragen die na 31 mei 2014 ontvangen worden op tijd een importontheffing af te geven.

Verlengen van geldige importontheffingen

Vervalt een import ontheffing na 30 juni 2014? Dan kan deze worden verlengd. U dient hiervoor een specifieke aanvraag in bij de RVO voor of uiterlijk op 31 mei 2014. Is de aanvraag in orde dan wordt deze uiterlijk op 30 juni 2014 afgegeven en geldig zijn tot 29 juni 2015. Het is ook mogelijk in plaats van een verlenging een nieuwe aanvraag in te dienen. Informeer naar de mogelijkheden via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Importeren na 30 juni 2014

Na 30 juni 2014 kunnen biologische producten naar Europa geïmporteerd worden onder de volgende voorwaarden:
  • De leverancier in het land van herkomst is gecertificeerd door een erkende controle organisatie in derde landen (bijlage III).
  • De leverancier in het land van herkomst is gecertificeerd door een erkende controle organisatie buiten de EU (bijlage IV).

De laatste wijzigingen van bijlage III en IV zijn in deze link te vinden.

Wilt u zeker weten of uw import aan de voorwaarden voldoet vraag een bevestiging van uw leverancier.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven