Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Woensdag 12 maart in de Rode Hoed:

Debat over Vruchtbare bodems in een veranderend klimaat

De zesdelige serie landbouw- en voedseldialogen It's the food, my friend! over de toekomst van de landbouw en ons voedsel (onder leiding van Felix Rottenberg) is dinsdag 4 maart van start gegaan. Thema's voor deze serie: ecologie en voedselcultuur. Na de openingsavond over de tweedeling in onze voedselcultuur, met 375 bezoekers, volgt nu een tweeluik over de landbouwkundige bronnen van ons voedsel.

Woensdagavond 12 maart in de Rode Hoed

Back to basics: de bronnen van ons voedsel (1): Vruchtbare bodems in een veranderend klimaat.

Een vruchtbare bodem is de basis van elk gezond landbouwbedrijf. In veel gebieden van de wereld, plaatselijk ook in Nederland, loopt de bodemvruchtbaarheid terug door erosie en daling van het gehalte organische stof. Organische stof is van cruciaal belang voor het bodemleven, voor het vasthouden van water en mineralen en voor de weerbaarheid van het gewas tegen ziekten en plagen. Dat wordt des te belangrijker nu het klimaat verandert. Er is behoefte aan climate-smart agriculture. Zulke landbouw kan klimaatverandering ook ietsje afremmen, want organische stof onttrekt CO2 aan de atmosfeer. Ook boven de grond kan de landbouw CO2 vastleggen, met name in agroforestry systemen.

Verbeteren van de bodemvruchtbaarheid kost echter jaren. Wat kan de boer daar zelf aan doen en hoe kunnen overheid en bedrijven daar bij helpen?

N.B. Op deze avond is er GEEN live streaming.

Sprekers

  • Dr.ir. Bert Janssen, Wageningen UR: Hoe staat het met de bodemvruchtbaarheid in Nederland, Europa en de wereld?
  • Professor Pablo Tittonell, Wageningen UR: Hoe kan de landbouw wereldwijd haar bodemvruchtbaarheid verbeteren en zich aanpassen aan het veranderende klimaat?
  • Interview met Nico Stutterheim, onderzoeker bij Koppert, marktleider in biologische bestrijding en bestuiving.
  • Proeverij van Philip van Verschuer van Dutch Angus, rundvlees van lokaal grazende, biologische koeien, en wel van kop tot staart.

Overige avonden

Dinsdag 25 maart (Rode Hoed) over het belang van ecosystemen en zaadgoed.
Met Willem Ferwerda, directeur Ecosystem Return Foundation, en Bela Bartha, voorman van de Zwitserse zaadgoedbeweging en Niels Louwaars, directeur van Plantum, de brancheverenging van bedrijven in plantaardig uitgangsmateriaal.

Dinsdag 8 april (Den Bosch, HAS Hogeschool) over transitie naar duurzame vlees/eiwitproductie.
Met onder andere de vernieuwende varkenshouder Annechien ten Have en Vegetarische Slager Jaap Korteweg.

Woensdag 23 april (Rode Hoed) over jongeren, landbouw en voedsel. Met onder andere Joris Lohman, Youth Food Movement en debat met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Vrijdag 9 mei (Wageningen/Orion gebouw) over kringlopen.
Met onder andere de wereldvermaarde Amerikaanse boer Joel Salatin.

Organisatie

Centrum voor Landbouw en Milieu en Ecominds in samenwerking met de Rode Hoed

Partners

Partner voor de hele serie: Youth Food Movement.
Voor Den Bosch: HAS Hogeschool.
Voor Wageningen: Otherwise, Boerengroep en De Waard Eetbaar Landschap.
Mediapartners: de Volkskrant en foodlog.nl

Kaartverkoop

Kaarten à 12 euro aan de kassa bij de Rode Hoed (7 euro met studentenkaart) of online via deze website.
Toegangskaarten slotavond in Wageningen: 10 euro (5 euro voor studenten) aan de ingang. Passe-partouthouders gratis.
Avond HAS Hogeschool Den Bosch: gratis.
Alle toegangsprijzen inclusief koffie/thee (tot 19:50 uur).
Aanvangstijden: 20:00 uur (zaal open 19:00 uur).

Sponsors

Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door: Ministerie van Economische Zaken, Initiatief Bewust Bodemgebruik, Rabobank, Triodos Foundation, Koppert en Eosta.

Nadere informatie

www.clm.nl en www.rodehoed.nl
Verder bij:
Wouter van der Weijden en Bert van Ruitenbeek of 06 20731016
Hashtag: #foodfriend
Publicatiedatum: