"Meer bio-kramen trekken andere doelgroep naar de markt"

Weekmarkt Assen: Alleen biologische slager ontbreekt nog

Woensdag 5 maart was het bestuur van Assen tijdelijk verplaatst van het stadhuis naar de straat. De leden van het college van burgemeester en wethouders staken de handen uit de mouwen op de warenmarkt.

Zo verkocht burgemeester Carry Abbenhues groenten en fruit. "Een tijdje geleden waren we in gesprek met bestuurders van gemeente en provincie", vertelt Ida Stevens van de Stichting Markt Promotie Assen. "Ik heb toen gezegd dat ze maar eens moesten komen meehelpen op de markt. Dan konden ze met eigen ogen zien wat de markt inhoudt en wat wij allemaal moeten doen om ons brood te verdienen."

Als organisator ontving Stevens de gasten. ”Iedereen heeft in drie verschillende kramen geholpen. De burgemeester is bij mij begonnen en heeft vervolgens nog geassisteerd bij de kaasboer en de kraam met diervoeder producten. "Het is eigenlijk een soort publiciteitsstunt voor de markt", voegt gemeentelijk marktcoördinator Anne Jan Dekker daar nog aan toe. "De markt slinkt mede door de economisch slechte tijden nog steeds. Zeker de maanden februari, maart en april zijn vaak stiller. Daarna trekt het meestal weer aan."

Maar er zijn meer factoren waardoor het aantal kooplieden afneemt. "Het is moeilijk om in deze tijd te starten als je geen eigen vermogen hebt. Geld lenen bij de bank is veel lastiger geworden. Naast die financiële drempel speelt ook mee dat het fysiek zwaar werk is en je lange dagen maakt." Juist op de markt krijgt het publiek, in tegenstelling tot veel winkels, een deskundig productadvies bij de aankoop. "De verkopers weten waar ze het over hebben." Dekker juicht het toe dat er steeds meer biologische kramen op de markt verschijnen. "Dat trekt niet alleen mensen aan, maar het vergroot ook de diversiteit op de markt."

"Dat laatste mag ook landelijk gezien wel beter." Biologisch groenteman Albert Wissmann staat al langer op de Asser markt. Hij heeft in Frederiksoord een natuurvoedingswinkel en tuinderij waar hij ook 'vergeten' groenten als pastinaak, zoete bataat en rammenas verbouwt. Wissmann is blij met de toename van de kramen met biologische producten.

"Meer keus en aanbod werken versterkend. Bovendien komt er daardoor een andere doelgroep naar de markt. Inmiddels staan hier ook een bakker en kaasboer. Nu nog een slager erbij en je kunt alle biologische voedingsmiddelen op de markt kopen."

Bron: De Krant van midden-Drenthe

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven