"Eerlijke prijs voor teler is het belangrijkste"

De Groene Schuur Zeist wordt nu al te krap

Tholen - Voedselcollectief De Groene Schuur is eind 2013 in Zeist van start gegaan. Eén keer in de twee weken krijgt De Groene Schuur verse biologische AGF-producten van de BioRomeo-telers aangeleverd. De leden halen hun bestellingen vervolgens zelf op. "Het loopt ontzettend goed. We hebben inmiddels al 47 deelnemers", vertelt initiatiefneemster Gabrielle van Hoogstraten. Ze ziet nu al ruimte voor een tweede voedselcollectief in Zeist: "De schuur in mijn achtertuin wordt nu eigenlijk al te krap. En we moeten er voor waken dat de groep niet te groot wordt, de kleinschaligheid is juist de charme van een initiatief als dit."


Gabrielle met één van de goed gevulde kratten vóór De Groene Schuur.

Barbara Bolt van De Groenteclub maakte Gabrielle vorig jaar enthousiast over het opzetten van een voedselcollectief. Inwoners van Zeist kregen eind november jaar tijdens een 'Groentefeestje' de kans om kennis te maken met het concept. "Daarbij waren Barbara en bio-teler Digni van den Dries van BioRomeo aanwezig. Zij vertelden meer over de achtergrond van het concept en hierop werd erg positief gereageerd."

Het deelnemersbestand reikt inmiddels al veel verder dan de eigen vrienden- en kennissenkring van Gabrielle. "De mensen reageren ontzettend enthousiast en vertellen het aan elkaar door." Een deel van de deelnemers was volgens haar nog niet eens bio-consument. "Zij staan volledig achter dit concept. En dat komt volgens mij doordat dit veel verder gaat dan alleen biologisch. We maken mensen ervan bewust hoe er met de telers wordt omgegaan. Het belangrijkste is dat de teler bij De Groene Schuur een eerlijke prijs voor de producten krijgt."Voordelen voor telers en klanten

Het concept biedt zowel voor de telers als de klanten diverse voordelen: "We kunnen de bio-producten 40% goedkoper aanbieden dan in de reguliere supermarkten. Dit komt doordat we de producten rechtstreeks van de telers geleverd krijgen. En de teler krijgt slechts een week na de levering een eerlijke prijs voor zijn producten uitbetaald." Volgens Gabrielle is het voor de meeste klanten ook een belangrijke pre dat ze exact weten waar de producten vandaan komen en dat deze relatief weinig kilometers maken. "En het grote voordeel ten opzichte van een abonnementssysteem is dat de klanten precies kunnen bestellen wat ze willen."


Linksboven: In verband met een minimale bulk die Gabrielle moet inkopen, zijn er vaak nog producten over. Deze worden aangeboden in de losse verkoop.

Bestelling op maat

Het concept achter De Groene Schuur is even simpel als efficiënt. De deelnemers krijgen een inlogcode waarmee ze via de bestelmodule op de website zelf een keuze uit het beschikbare aanbod kunnen maken. Bestellen kan tot zondag 23:00 uur. Op maandag krijgt BioRomeo de bestellingen aangeleverd. En op dinsdag wordt een deel van de producten zelfs nog vers geoogst. De producten worden op woensdagochtend door BioRomeo in Zeist afgeleverd. "Wij gaan dan per deelnemer de kratten vullen. De deelnemers dienen ieder één keer in de zes weken hieraan mee te helpen. Op deze manier krijgen ze er echt een gevoel bij", aldus Gabrielle.


Diverse voor de deelnemers gevulde kratten die nog opgehaald moeten worden.

Zelf is Gabrielle nu veel bewuster met de seizoenen bezig. "Het mooie is ook dat we echt alleen kunnen leveren wat er nu uit de grond komt. Dat vind ik een erg mooi aspect van dit concept. Ook werken we met zo min mogelijk verpakkingsmaterialen. En de groenten zijn uiteraard gewoon heel erg lekker."

Voor meer informatie:

Gabrielle van Hoogstraten
De Groene Schuur Zeist
info@degroeneschuurzeist.nl
www.degroeneschuurzeist.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.