Regionaal georiënteerd groentebedrijf economisch aantrekkelijk

Het telen van veel verschillende groentegewassen door een regionaal georiënteerd bedrijf kan economisch aantrekkelijk zijn. Vergeleken met een regulier akkerbouwbedrijf kan het voordeel oplopen tot bijna 35.000 euro per jaar, zo blijkt uit berekeningen uitgevoerd door Wageningen UR (University & Research centre).

Marcel van der Voort, onderzoeker bij Wageningen UR heeft samen met collega's gekeken naar de effecten van een regionaal georiënteerd bouwplan op één bedrijf.

Van der Voort: "We hebben een regionaal georiënteerd bedrijf vergeleken met een traditioneel akkerbouwbedrijf, beide met een omvang van 40 hectare om zo te onderzoeken of het economisch interessant is om de productie én afzet van groente op één bedrijf te organiseren." Uit het onderzoek kwam naar voren dat het regionaal georiënteerde bedrijf een bijna 35.000 euro hoger bedrijfseconomisch resultaat boekte als het reguliere akkerbouwbedrijf. Van der Voort: "Het regionaal georiënteerde bedrijf dat we hebben geanalyseerd heeft in het bouwplan een groot aantal vollegrondsgroentegewassen aangevuld met consumptie aardappelen en wintertarwe. De extra inkomsten van vollegrondsgroenten compenseren de extra kosten in toegerekende kosten, personeel en mechanisatie. Dit brengt verduurzaming van de regionale voedselketen een stap dichterbij."


Organisatietalent ondernemer van belang

In het onderzoek worden randvoorwaarden voor een goed resultaat genoemd. Het succes van een regionaal georiënteerd bedrijf hangt samen met de interne planning en de afspraken die het kan maken met haar afnemer(s). De grote diversiteit aan gewassen en de nodige variatie aan plant- en oogsttijdstippen betekent dat dit type bedrijf een groot beroep doet op het organisatietalent en de kennis van de ondernemer. Van der Voort: "De afspraken die de ondernemer maakt met de afnemer(s) zijn van belang voor het succes van dit bedrijf. Deze afspraken gaan niet alleen over prijs en hoeveelheid maar ook over te leveren kwaliteit, bewerking en timing. In de landbouw zijn oogsttijdstip, hoeveelheid en kwaliteit niet exact vooraf te bepalen."

Meer belangstelling voor regionaal voedsel, distributie belangrijk

Regionaal voedsel staat momenteel volop in de belangstelling. Regionale of lokale producten worden gezien als tegenwicht tegenover het globaal georganiseerde voedselsysteem. Een aantal studies laat zien dat een regionaal georiënteerd voedselsysteem niet per definitie leidt tot een betere duurzaamheid in termen van lager energieverbruik of Carbon Foot Print. Eén van de nadelen van regionale voedselsystemen is dat kleine hoeveelheden product opgehaald worden bij meerdere producenten.

De sleutel tot verdere verduurzaming van regionale voedselsystemen ligt in de logistiek/distributie van boer naar bord en in het aantal ketenschakels.

De resultaten zijn gepresenteerd in het rapport 'Perspectief voor een regionaal georiënteerd groentebedrijf'.

Voor meer informatie: Marcel van der Voort

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.