Meer aandacht nodig voor bereiding van gezonde maaltijden

Animatie toont oorzaken van voedselverspilling in ziekenhuizen

De oorzaken van voedselverspilling in de zorg achterhalen vergt gedegen wetenschappelijk onderzoek, maar de resultaten zijn prima in een kort animatiefilmpje te vatten, zo laat Wageningen UR zien.

Meer aandacht voor maaltijdbereiding

Het filmpje maakt in twee minuten duidelijk dat koks in ziekenhuiskeukens gemiddeld veertig procent te veel eten klaarmaken en dat patiënten de groenten het vaakst laten liggen, vooral op vrijdag en zaterdag. Door meer aandacht te besteden aan de bereiding van gezonde maaltijden die patiënten graag eten vermindert niet alleen de verspilling, het zou ook wel eens kunnen leiden tot een sneller herstel en dus minder ligdagen en lagere zorgkosten, verwachten Wageningse onderzoekers.


Populair-wetenschappelijke communicatie

Wageningse onderzoekers communiceren geregeld op populair-wetenschappelijke wijze over voedselverspilling in zorginstellingen. Zo hopen ze bij te dragen aan het terugdringen van de verspilling.

In 2014 plaatst Wageningen UR bijvoorbeeld geregeld advertenties en redactionele artikelen over dit onderwerp in Koks!, een magazine voor personeel in keukenziekenhuizen. De eerste advertorial wordt in maart 2014 geplaatst.

Daarnaast is er onder andere contact met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) om de voedselverspilling samen aan te pakken.
Meer over voedselverspilling in de zorg.

Toegankelijke informatie over voedselverspilling in ziekenhuizen is tevens overzichtelijk bij elkaar gezet op deze pagina.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven