Aandacht voor onze planeet
Georges Ortola, ooit werkzaam als ingenieur aan de Universiteit van Twente, is jaren geleden uit overtuiging overgegaan naar duurzame wijnbouw. In 2009 heeft hij vervolgens de stap naar biologische wijnbouw gezet. Zijn inzet voor de bescherming van het milieu heeft hem bovendien de eervolle Franse onderscheiding 'Légion d'honneur' opgeleverd. "Voor de toekomst van de aarde is het van belang om de wijngaarden zo te begeleiden, dat de natuur zich optimaal kan ontwikkelen", zegt Ortola. Hij gebruikt dan ook geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. "We hebben het beheer over een fantastisch stukje van onze planeet en dat willen we graag heel zorgvuldig doen. Op het landgoed loopt een kudde van zo'n dertig schapen, die grazend hun steentje bijdragen, net zoals de bodembedekkers tussen de wijnstokken een functie hebben. Het wemelt in de bodem dan ook van torretjes, wormen en spinnetjes, wat kenmerkend is voor een gezonde bodem en dat vinden de wijnstokken weer fijn." Op Tapie werken ze al jaren biologisch en dat vind je terug in het karakter van de wijn. Château Tapie is namelijk een stevige wijn en toch zacht, dankzij rijpe tannines. Stevig, met een zachte 'bite', is misschien wel de beste omschrijving.Het gebied behoort tot een van de oudste wijngaarden in Frankrijk. Op de plaats waar nu de wijngaarden van Tapie zijn, stonden ooit Romeinse villa's. "Je hoeft bij mij maar een steen om te keren en je vindt weer Romeinse ruïnes en overblijfselen", aldus Ortola.
Via de QR-code op het achteretiket is meer te lezen over Château Tapie. Het is een van de favoriete wijnen van Harold Hamersma, hij heeft het een 8,5 gegeven.
Château Tapie is gemaakt van syrah, mourvedre en grenache, de wijn is verkrijgbaar bij Albert Heijn, voor 4,99 euro.