Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bewoners van De Uiterton smullen van biologische stamppot uit Flevoland

Vrijdagmiddag 7 februari werden bewoners en cliënten van Woonzorg Flevoland extra verwend met een hartverwarmende maaltijd van Flevolandse bodem. Kok John van Ieren heeft een 'Culinaire Stampij' bereid van zuurkool, boerenkool en hutspot. De biologische groenten en aardappelen werden aangeleverd door Gert Koekoek uit Dronten, die de producten ophaalt bij Flevolandse boeren. Eric van Luxemburg, manager Voedingsdienst, vertelt dat Woonzorg Flevoland heeft geïnvesteerd in het aanbieden van een lekkere, vers bereide maaltijd aan al hun cliënten, ook de thuiswonenden in de wijken: "Wij willen de kwaliteit bieden die onze bewoners van ons vragen. Verse producten uit de directe omgeving zijn daar een mooie invulling van."

Herkennen van de smaak van vroeger

In één van de locaties van Woonzorg Flevoland, De Uiterton in Lelystad, konden bewoners tijdens de maaltijd ook horen waar de worst vandaan kwam die bij de stamppot werd geserveerd. Hans van Ieperen van het studentleerbedrijf Polder-Porque, vertelde aan de ouderen hoe hij met zijn medestudenten alles zelf doet op het varkensbedrijf van CAH Vilentum. Van de geboorte van de biggetjes tot het afleveren bij de slacht, het samenwerken met de slager en het verkopen of bezorgen van het vlees. Gemoedelijk schuift hij aan bij de tafeltjes waar bewoners proeven van zijn ambachtelijke worst. "Voor mij is het ook erg leuk om met de ouderen over het bedrijf te praten", vertelt hij enthousiast. "Veel van de bewoners hier hebben altijd op een boerderij gewoond en herkennen de smaak van vroeger. Het proeft en voelt vertrouwd voor ze."


Hans van Ieperen, student van CAH Vilentum en actief in het studentleerbedrijf Polder Porque, vertelt ouderen in het restaurant van zorgcentrum De Uiterton in Lelystad over de lekkere Flevolandse worst die zij zojuist hebben gegeten.

Meer Flevolandse groenten in de stamppot

Veel bewoners laten weten dat het erg goed smaakt. "Iedereen zou het moeten eten", menen ze. "Biologisch is ook gezonder", weet mevrouw Vonk, die de wens uitspreekt dat de lekkere producten zeker op het menu moeten blijven staan. "Ik zou ook wel meer soorten groenten in een stamppot willen eten. Rode kool kun je ook stampen", geeft ze alvast als voorzetje voor de kok.
 
Van Ieren is blij met de producten die hij praktisch vers van het land geleverd krijgt. Zo zijn de aardappelen bijvoorbeeld minder hard en veel smaakvoller dan de aardappelen die hij eerst gebruikte. "Je weet precies wat er met deze groenten is gebeurd, van de boer naar Gert Koekoek, en van zijn snijderij naar mijn keuken. Het is niet onnodig rondgereden of opgeslagen. En het is mooi van kleur en echt hartstikke lekker. Ik begrijp niet waarom we hier niet al veel eerder mee zijn begonnen."

Mooie Maaltijd

Van Luxemburg licht toe dat inmiddels meer dan 50 verschillende soorten ingrediënten die de zorgorganisatie gebruikt al uit Flevoland komen. "We willen het stapje voor stapje uitbreiden, dan gaat het ook goed." Op een inspiratiebijeenkomst van het Centrum Biologische Landbouw is hij in aanraking gekomen met de mogelijkheid om (biologische) producten uit Flevoland geleverd te kunnen krijgen. Om vervolgens in 2013 te beginnen met een pilot om Flevolandse groenten in te kopen. De bijeenkomst werd georganiseerd door Ingrid Cremer, projectleider van 'Proef de Smaak van Flevoland'. Doel van dit project is meer regionale (biologische) producten op het dagelijkse menu te krijgen van Flevolanders, van jong tot oud. "Wat ouderen betreft, ondersteunen we Flevolandse zorginstellingen of bedrijven die thuismaaltijden voor ouderen maken in het vinden en kunnen gebruiken van ingrediënten uit Flevoland", vertelt ze. Ook kunnen ze meedoen met de Mooie Maaltijdcampagne, tijdens de Week van de Smaak. "Een mooie gelegenheid voor instellingen om eens iets nieuws uit te proberen en kennis te maken met onbekende(re) producten."


Gezond eten bespaart kosten

Omdat de Week van de Smaak maar één keer per jaar plaatsvindt, heeft Cremer in samenwerking met het project 'Zorg voor BIOverijssel op de kaart' een nieuw initiatief opgezet. Een hartverwarmende Culinaire Stampij-maaltijd, die kan worden geserveerd bij Flevolandse én bij Overijsselse zorginstellingen. De zorginstellingen in onze buurprovincie krijgen daarbij het beste van Overijsselse bodem voorgeschoteld. "We weten dat bewoners langer blijven tafelen, meer eten en zich prettiger voelen als er smaakvolle biologische producten worden gegeten. Ook is het belangrijk dat het eten lekker ruikt en het met persoonlijke aandacht worden geserveerd", licht ze toe.

"Zolang de bewoners van een heerlijke maaltijd genieten doen ze geen beroep op het zorgend personeel. Bovendien werkt een gezonde eetlust preventief tegen ondervoeding en andere gezondheidsklachten. Ondervoeding is in de ouderenzorg een groot probleem dat leidt tot hogere zorgkosten. Medicijnkosten hiervoor, maar ook voor andere gezondheidsproblemen worden juist weer lager als de bewoners gezond eten en goed in hun vel zitten", besluit ze. "Zo slaan we 2 vliegen in één klap."

Voor meer informatie: www.biologischelandbouw.org
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer