Rollladen: Een biowinkel op wielen in Bern

In verschillende wijken van het Zwitserse Bern biedt een mobiele rijdende winkel een assortiment van biologische producten aan. Sinds augustus 2013 verzorgt de zogenaamde 'Rollladen' de stadswijken Murifeld, Betlehem en Felsenau één tot tweemaal in de week met een assortiment van bio-producten. De klanten hebben daarbij onder meer de keuze uit fairtrade koffie, ham van biologische boeren, brood uit de lokale houtovenbakkerij en seizoensgroenten en –fruit. Bovendien hebben zij de mogelijkheid om producten buiten het vaste assortiment te bestellen."Veel mensen zeiden tegen mij dat er in hun wijk een kleine winkel met regionale en duurzame producten ontbreekt", zegt Arlette Künzi, de initiatiefneemster van het project. Aangezien het erg gecompliceerd is om in de wijken een nieuwe winkel te openen, heeft zij in samenwerking met een klein team het idee van een mobiele winkel ontwikkeld en gerealiseerd.

De reacties op de rijdende biowinkel zijn volgens Künzi zeer positief, er zijn veel mensen die het initiatief waarderen. "Ons klantenbestand is tot nu toe zeer gemengd. Zowel jonge gezinnen alsook oudere mensen maken gebruik van ons aanbod", aldus Arlette.

Kostendekkend is het project momenteel echter nog niet. Door middel van crowdfunding op het webplatform 'we make it' konden de initiatiefnemers van de rijdende biowinkel de eerste investeringen weliswaar dekken, maar lonen kunnen op het moment echter nog niet betaald worden. Daarom hangt het project voor het grootste deel af van vrijwilligerswerk. "Om onze kosten te kunnen dekken zou ons klantenbestand met één derde moeten groeien", zegt Arlette. Een uitbreiding naar andere wijken staat daarom momenteel nog niet op de planning.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven