Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wijn maakt slimmer - nieuw bewijs

Het gematigd drinken van alcoholhoudende dranken, met name wijn, kan leiden tot verbetering van de hersenfunctie. Tijdens een langlopend wetenschappelijk onderzoek in Noorwegen zijn 5033 mannen en vrouwen zeven jaar lang gevolgd. In deze periode werden de cognitieve vaardigheden op verschillende manieren getest. Bij de vrouwen bleek dat de testresultaten beter waren wanneer zij in de twee weken die aan het testmoment vooraf gingen vier of meer keer wijn hadden gedronken dan wanneer zij minder dan een keer wijn hadden gedronken.

Er is rekening gehouden met belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten, zoals leeftijd, opleiding, roken, depressie en hartproblemen. Volgens de auteurs kan het positieve effect dat wijn heeft echter ook te maken hebben met de sociaal-economische status, het beroep of de leefstijl. De invloed van deze factoren is in dit onderzoek niet meegenomen. Daarnaast wordt vermeld dat helemaal geen wijn drinken significant lagere testresultaten tot gevolg heeft.

68 keer onderzocht

De resultaten van het onderzoek bevestigen eerdere bevindingen. In de laatste drie decennia is het verband tussen gematigd alcoholgebruik en cognitieve prestaties maar liefst 68 keer onderzocht. De meeste resultaten wijzen uit dat licht of gematigd alcoholgebruik tot een betere hersenfunctie leidt en het risico op dementie en Alzheimer doet afnemen. Deze positieve effecten worden mogelijk veroorzaakt door het feit dat wijn bepaalde antioxidanten en andere micro-elementen bevat.

Bron: persbericht Boston University Medical Center via By the Grape

Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer