
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Populariteit veganisme stijgt exponentieel
Steeds meer mensen zien de voordelen van plantaardig eten en leven. Voor de dieren, het milieu en hun medemens, maar ook voor hun eigen gezondheid. De vraag naar veganistische producten en diensten neemt toe, en de markt groeit mee. Woordvoerder Daphne Wessel: "Er verschijnen steeds meer vegan (kook)boeken en ook het aantal veganistische ondernemingen groeit in een rap tempo, met name in de horeca en catering. Afgelopen jaar zijn er wederom verschillende restaurants bijgekomen die een grotendeels of zelfs volledig plantaardige menukaart hebben. Ondertussen zitten ook producenten niet stil; gevestigde namen als Vivera en zelfs het AH-huismerk hebben een volledig veganistische productlijn in de schappen gezet om zo te kunnen voorzien in de snel groeiende vraag. Plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel worden van steeds betere kwaliteit en zijn nu ook veel beter verkrijgbaar dan voorheen."
Niet alleen bedrijven en producenten spelen in op deze ontwikkeling. Ook vanuit de vegan community zelf ontstaan vele positieve initiatieven. Woordvoerder Daphne Wessel: "Er worden steeds vaker get togethers georganiseerd met veganisme als centraal thema, zoals de zogenoemde vegan potlucks, waarbij iedereen wat 100% plantaardigs te eten meebrengt. Hier komen soms tientallen mensen op af, zowel vegans als geïnteresseerden. Het cateringbedrijf DopHert zamelde binnen korte tijd 40.000 euro in via online crowdfunding. Dankzij deze financiering kunnen zij begin januari 2014 een vegan lunchroom openen in de bloeiende Amsterdamse Spaarndammerbuurt. De van oorsprong Duitse veganistische supermarktketen Veganz, die al in verschillende landen actief is, verwacht in 2015 een filiaal te beginnen in onze hoofdstad. Daarmee zie je dat het enorm leeft. In de media zien we hetzelfde beeld terug, er is sprake van groeiende aandacht voor het veganisme."
De NVV is zeer positief over de ontwikkelingen. Woordvoerder Daphne Wessel: "Met onze VeganChallenge campagne hebben we in 2013 bijna 5000 mensen kunnen inspireren om een maand lang plantaardig te eten. Velen is dit zo goed bevallen dat ze niet anders meer willen. We zullen ons ook de komende jaren de blijven richten op het informeren en ondersteunen van mensen die geïnteresseerd zijn in plantaardige voeding en de vegan lifestyle."
De stijgende populariteit van veganisme zorgt er ook voor dat meer mensen plantaardig gaan koken tijdens de feestdagen. Om aan deze vraag te voldoen heeft de NVV een geheel plantaardig kerstmenu met recepten op de website. Dit kerstmenu is te vinden op: www.veganchallenge.nl/kerstmenu/
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-12 Ziekenhuis AZ Zeno geeft bio-voeding aan de patiënten
- 2023-05-11 Hotelketen Bilderberg: alle 125 ontbijtproducten gescreend en verduurzaamd
- 2023-05-05 Tweesterrenchef Bas van Kranen: "Biologische groenten zijn zoveel lekkerder, echt bizar"
- 2023-05-03 Nieuw Mos eetcafé wordt biologische saladebar SLA
- 2023-04-25 Eerste biologische en vega lunchroom van Dordrecht gaat sluiten
- 2023-04-24 Chef-kok Wander Alblas laat gasten zelf kip slachten
- 2023-04-20 Duitsland: nieuwe regels voor etikettering bio-producten in restaurants en kantines
- 2023-04-18 Nieuwe biologische koekjesmix voor naast de koffie of thee
- 2023-04-18 Smaakvolle start voor pilot 'Meer bio in de horeca'
- 2023-04-05 Zwitserse bio-sector zet met biologisch horeca-label in op extra omzet
- 2023-04-03 Meld uw duurzame horecalocatie aan voor de Gaia Green Awards 2023
- 2023-03-22 Instock verhuist om meer voedsel te kunnen 'redden'
- 2023-03-10 Collectief van inkopers verbindt zich aan natuurinclusieve landbouw
- 2023-02-21 Groene en gezonde maaltijden in de zorg dankzij platform ToekomstProef
- 2023-02-17 Heerlijkheid Mariënwaerdt behaalt opnieuw Green Key Goud
- 2023-02-14 Valentijnsactie voor de Voedselbank
- 2023-02-14 Met pilot komt biologische aanbesteding door het Rijk stapje dichterbij
- 2023-01-30 Investeringsronde moet groei en internationalisering Anne&Max versnellen
- 2023-01-24 Hotelvereniging gaat voor 50% bio-groenten in 2025
- 2023-01-11 Vernieuwd EXKi-restaurant op Brussels Airport