Op Eerlijke Kost is het onderstaande artikel geplaatst over de documentaire 'Dansen met gehoornde dames'. Deze documentaire gaat over de boerenfamilie Van de Voort en hun zoektocht naar een zo natuurlijk mogelijke, biologische werkwijze.
Dansen met gehoornde dames
Het begint met een indrukwekkende straal dampende stront die uit een koeienkont klatert. Boer Jan Dirk van de Voort pakt een vers stuk koeienpoep en snuift de geur op. "Hmm, lekker!" Zijn toehoorders kijken ongelovig. "Onze koeien krijgen alleen maar voedsel dat bij hen past", vervolgt Jan Dirk. "Gras van eigen bodem, natuurlijke kruiden en geplette granen. Dat kunnen ze veel beter verteren. Daarom stinkt het niet. Ruik maar!" Aarzelend neemt een mevrouw een snufje. Lekker is anders, aan haar gezicht te oordelen. Welkom bij de documentaire Dansen met gehoornde dames van filmmaker Onno Gerritse.
De documentaire wordt getoond ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Groene Winkel in Zeist. Dansen met gehoornde dames vertelt het verhaal van Remeker-kaas, een product van de familie Van de Voort uit Lunteren. In 2013 bekroond tot lekkerste kaas van Nederland. Remeker is gemaakt van rauwe melk van Jersey-koeien. Zij zijn de échte sterren van deze film. Kleine bruine koeien met grote lieve bruine ogen én hoorns. We zien ze rustig kauwend in de wei, knuffelend met boer Jan Dirk of eigenwijs stilstaand voor een weg. Geen zin om over te steken, hoezeer boerin Irene ook roept. Ontroerend zijn de beelden van de geboorte van een kalfje. Moeder en kind mogen 3 weken bij elkaar blijven. Zo krijgt het kalfje een goede start, vinden Jan Dirk en Irene. Treffend is de slow motion-scène in de potstal waarin Jan Dirk en zijn gezin om hun gehoornde dames heen dansen: een perfecte symbiose tussen mens en dier.
"Moeder natuur weet het altijd beter", vertellen Jan Dirk en zijn vrouw. Het vormt de basis voor al hun handelen. Hun Jersey-koeien krijgen geen antibiotica, vaccins en wormenkuren. Ze mogen buiten lopen in de wei, krijgen puur natuurlijke voeding en hebben alle ruimte om zich te bewegen in de ronde open potstal. Zo blijven ze sterk en gezond.
Anders boeren kost tijd én strijd, blijkt ook uit deze film. Een kwestie van vallen en weer opstaan. Blijven zoeken naar een nóg natuurlijker werkwijze. Dat alles proef je terug in de kaas. Niet alleen de lekkerste van Nederland, maar ook nog eens de favoriet van driesterrenkok Jonnie Boer van de Librije in Zwolle.
Deze documentaire vertelt veel meer dan alleen het verhaal van Remeker-kaas. Het laat ook zien dat je als individu het verschil kunt maken in de wereld van geld, regels en procedures. Dat geldt zeker ook voor Astrid Weidmann en Rudie Gerding van De Groene Winkel in Zeist. Hoe zíj het hebben klaargespeeld een biowinkel op te bouwen die is beloond met de Inspiratieprijs Biowinkel 2013, blijft vooralsnog onbelicht. Wat mij betreft een prima onderwerp voor een nieuwe documentaire van filmmaker Gerritse! Voorlopige werktitel: 'Pioniers met een passie voor echt eten'. Ik kan niet wachten tot het zover is.
Bekijk hieronder een video over Dansen met gehoornde dames:
Bron: Eerlijke Kost. Geschreven door Joke van der Leij, mede-initiatiefnemer Eerlijke Kost.
Abonneren
Vacatures
Eerlijke Kost over Dansen met gehoornde dames
"Deze koeienstront stinkt niet. Ruik maar!"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-29 Ook Anneke Koekoek levert nu Kalf bij koe-melk
- 2023-09-27 Brabantse melkrundveehouders en kalverhouders krijgen anderhalf jaar extra voor verduurzamen stallen
- 2023-09-27 FrieslandCampina-garantieprijs biologische boerderijmelk in oktober met 50 cent omlaag
- 2023-09-26 Vergaderen met uitzicht op biologische schapen
- 2023-09-26 Bio-kaas met 3 sterren Beter Leven keurmerk nu ook voor de speciaalzaken beschikbaar
- 2023-09-19 Berichten over toename 'megastallen' vergelijking appels met peren
- 2023-09-15 Wales riskeert honderden duurzame bedrijven door schrappen steun voor biologische landbouw
- 2023-09-11 Melkveehouderij komt met visie voor de toekomst
- 2023-09-11 "Onze boerderij is een historische voedselplek met focus op de toekomst"
- 2023-09-08 Biologisch melkveebedrijf Van Schriek opent nieuwe potstal met succesvolle open dag
- 2023-09-08 Blije Koe zuivel start succesvolle crowdfunding om transitie naar ethische melkveehouderij door te zetten
- 2023-09-07 Aldi meldt eerste positieve resultaten van project Kruidenrijk Grasland
- 2023-09-06 Melkprijs Eko-Holland blijft ook in september gelijk
- 2023-09-05 Sector wil naar kunstmestvrije melkveehouderij
- 2023-09-04 Melkprijzen Eko-Holland blijven gelijk voor september 2023
- 2023-09-04 Zelfs in geschikt grasland groeien te weinig kievitskuikens op
- 2023-09-01 Primeur: lokaal geproduceerde biologische kaas gelanceerd in Indonesië
- 2023-08-31 Nieuwste roodflora kaas: Antonius Abt
- 2023-08-31 Arla Foods-melkprijs blijft ook in september 2023 ongewijzigd
- 2023-08-30 OpdeHim na koerswijziging verder met slechts 15 koeien