Nijkerk: 9 voetbalvelden aan biologisch geteelde inheemse beplanting uitgedeeld

Afgelopen zaterdag 7 december vond de plantdag plaats van het project 'Nijkerk in het Groen 2' op camping De Spochthoorn. Er werd negen voetbalvelden aan beplanting uitgedeeld.

De gemeente Nijkerk en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) hebben met succes een erfbeplantingsproject voor particulieren, buitenlui en agrariërs uit Nijkerk uitgevoerd. Ruim honderd bewoners hebben meegedaan om de erven in het buitengebied te voorzien van streekeigen struiken en bomen die hier landschappelijk gezien het beste passen. Afgelopen zaterdag ontvingen de eerste 55 deelnemers hun biologisch geteelde inheemse beplanting. Maar liefst 20.000 stuks bosplantsoen zoals meidoorn, sleedoorn, Gelderse roos, beuk en haagbeuk, 150 laanbomen en 185 hoogstamfruitbomen werden uitgedeeld. "Dat zijn negen voetbalvelden aan beplanting", aldus wethouder R. Windhouwer. Hij was trots op het grote aantal deelnemers, dat gezamenlijk een impuls geven aan het buitengebied. De wethouder plantte samen met projectleider Robert Keizer van SLG de eerste boom, een zwarte moerbei, op camping De Spochthoorn.

Bij deze tweede ronde van het project 'Nijkerk in het Groen' deden 105 deelnemers mee. Een groot succes, dat opnieuw zoveel bewoners mee hebben gedaan om het buitengebied aantrekkelijk te maken voor mens en dier. De overige 50 deelnemers ontvangen hun plantmateriaal in maart 2014. In 2009/2010 konden bewoners voor het eerst meedoen aan 'Nijkerk in het Groen'. Hieraan deden 150 deelnemers mee en werden ruim 23.000 bomen en struiken geplant in het buitengebied.

Deelnemers aan 'Nijkerk in het Groen 2' kregen een vrijblijvend bezoek van een adviseur van SLG over de mogelijkheden om de natuur en het landschap op het terrein te versterken. In overleg zijn beplantingsplannen opgesteld die passen binnen het landschapstype waarin de bewoners wonen. De erven in het buitengebied van Nijkerk zijn via deze actie verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, knotbomenrij, hoogstamboomgaard en hagen, kikkerpoel of combinatie van mogelijkheden. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een erf weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden.

Regiocontract FoodValley

'Nijkerk in het Groen 2' wordt mogelijk gemaakt door het Regiocontract dat de gemeente Nijkerk (samen met andere gemeenten in Regio FoodValley) met de provincie Gelderland heeft gesloten.

Bron: NijkerkNieuws.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven