Skal Biocontrole trekt certificaat kaasbedrijf in

Controle-organisatie Skal heeft vandaag (dinsdag 3 december) het bio-certificaat van een geitenkaasbedrijf uit Overijssel ingetrokken. Tijdens een inspectie bleek dat de gangbare en biologische geitenmelk zijn gemengd. Uit analyse van de kazen (schaap, geit) blijkt ook dat ze een voor bio niet-toegestaan conserveermiddel bevatten.

Gevolgen

Het geitenkaasbedrijf mag haar kaas niet meer als biologisch verkopen. Alle op het bedrijf aanwezige kazen verliezen hun bio-status. Het bedrijf moet haar afnemers in binnen- en buitenland informeren over haar decertificering.

Verantwoordelijkheid

De biologische ondernemer is verantwoordelijk voor het bio-product en moet aan de bio-regelgeving voldoen. Wanneer een ondernemer de regels overtreedt, kan Skal de ondernemer decertificeren.

Over Skal en haar sanctiebeleid

De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde flitsinspecties plaats. Skal kent een streng maar tevens proportioneel sanctiebeleid. Een ernstige overtreding van de bio-wetgeving leidt tot gedeeltelijke afkeuring. In het geval van dit bio-geitenkaasbedrijf is er sprake van meerdere fatale afwijkingen. Dit leidt tot gehele decertificering van het bedrijf.

Voor meer informatie: www.skal.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven