Ministerie van Economische Zaken eindigt steun aan 'benutbare natuur'

Het ministerie van Economische Zaken dreigt haar betrokkenheid bij functionele agrobiodiversiteit (FAB) te stoppen. Momenteel werken vele honderden boeren aan deze vorm van 'benutbare natuur' waarmee ze hun bedrijfsvoering milieuvriendelijker maken. Dit verhoogt de biodiversiteit in het landelijk gebied, maar leidt ook tot betere bodemkwaliteit, minder vervuiling van oppervlaktewater en een mooier landschap.

Veelzijdig Boerenland, koepelorganisatie van agrarische natuurverenigingen, meldt dit naar aanleiding van de beëindiging van de regeling voor akkerranden , waarmee een snel groeiende groep van nu al honderden akkerbouwers hun gewasbescherming verduurzaamt. "De overheid heeft 6 miljoen euro geïnvesteerd in een systeem waarin landelijk honderden akkerbouwers hun gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen verminderen dankzij nuttige biodiversiteit uit bloeiende akkerranden. Dat kind wordt nu met het badwater weggegooid", aldus Dave Dirks van Veelzijdig Boerenland.

Het ministerie van Economische Zaken wil milieudiensten in het agrarisch natuurbeheer integreren, ze willen duurzame gewasbescherming, en ze willen de bijen helpen. Toch dreigt het werk dat akkerbouwers hierin steken in een vacuum te verzanden. Maatschappelijke steun is onmisbaar , omdat duurzame bedrijfsvoering in de akkerbouw zich nauwelijks op andere manieren terugverdient.Bloeiend Bedrijf (het samenwerkingsverband van honderden akkerbouwers die werken aan een verduurzaming van hun gewasbescherming) is voor akkerbouwers de opmaat naar een nieuwe manier van denken en werken. Akkerbouwers komen weer van de trekker af, leren weer kijken naar hun gewas en passen bewuster gewasbescherming toe.

De hoop is nu gevestigd op de invulling van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) die woensdag 4 december aanstaande in de tweede kamer wordt besproken.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.