- Wanneer: 13 november, woensdagavond, inloop 19:00 uur, aanvang: 19:30 uur
- Waar: IDA-zaal, Juffrouw Idastraat 2, Den Haag
- Aanmelding (verplicht in verband met beveiliging) via: e.s.vandoorn@gmail.com
Duurzame voedselproductie en Genetische Modificatie. 'Machtstrijd of buitenkans?'
In 2050 zal er een bevolking van 9 miljard mensen moeten worden gevoed. Maar hoe doe je dat duurzaam? Welke rol kan Nederland hier in spelen? En welke machtsstrijd speelt er op dit moment op het gebied van genetische modificatie? Discussieer mee met staatssecretaris Dijksma over keuzes die we nu kunnen maken. Twee thema's zullen we deze avond aan de orde laten komen in discussie met de staatssecretaris:
1. Duurzame voedselproductie
Is biologische landbouw voldoende om voedselzekerheid voor iedereen te garanderen? Hoe combineren we intensieve landbouw met extensieve landbouw? Wat betekent dat voor de (kennis-)rol van Nederland op het gebied van duurzame voedselproductie? En welke keuzes kunnen we hier maken als Nederland op gebied van logistiek, gewasbestrijding en vergroenen van het landbouwbeleid?
2. Genetische modificatie
Men verwacht veel van genetisch gemodificeerde van gewassen: bijvoorbeeld verhoging van de productie per hectare, water-zuinige gewassen of rijst met extra voedingswaarde voor mensen in arme gebieden? Nederland is op dit terrein een toonaangevende speler. Maar wat gebeurt er als een aantal multinationale bedrijven zaden verbeteren, en patenten aanvragen op deze verbeteringen? Wat betekent dat voor de toegang tot deze zaden voor boeren en het gebruik ervan? Wat betekent dat voor de innovatie, investeringen en marktmacht van grote bedrijven zoals Monsanto en Unilever? Wat betekent dat voor hun marktmacht, en onze voedselprijzen?