Aanbod bio-producten met 10% gestegen - Hoogvliet scoort als beste

Milieudefensie stopt met landelijke EKO-tellingen

Het aantal producten met het EKO-keurmerk dat bij reguliere supermarkten in de schappen ligt, lag met een gemiddelde van 155 producten dit jaar tien procent hoger dan vorig jaar. Het Fairtrade aanbod steeg zelfs met twintig procent naar gemiddeld 41 producten.

"Het is goed om te zien dat, ondanks de crisis, het biologische en fairtrade aanbod blijft groeien", aldus Jacomijn Pluimers, campagneleider Voedsel bij Milieudefensie. De afgelopen zeven jaar is het biologisch aanbod elk jaar gestegen, gemiddeld met zestien procent.

Score supermarkten

Supermarktketen Hoogvliet scoort als beste, met gemiddeld 398 biologische producten. Plus staat met een gemiddelde van 342 EKO-producten op de tweede plaats. De Plus aan de Arhemseweg in Amersfoort komt als beste filiaal uit de bus met de meeste EKO-producten. Hier werden maar liefst 1215 EKO-producten gevonden. De meeste fairtrade producten zijn gevonden in de C1000 aan de Tathorst in Wageningen, waar 228 fairtrade-producten zijn geteld.

Biologisch aanbod in alle supermarkten

Milieudefensie stopt na zestien jaar met de landelijke EKO-tellingen. "Biologisch is niet langer een marginaal aanbod voor in speciaalzaken maar heeft zijn weg gevonden naar de schappen van alle supermarkten", aldus Pluimers. "De EKO-tellingen hebben daarmee hun functie van 'breekijzer' wel voltooid." Milieudefensie startte in 1998 met de EKO-tellingen, om het aanbod van biologische producten in reguliere supermarkten te stimuleren. Dat jaar werden er nog maar gemiddeld 6 EKO-producten geteld.

Milieudefensie laat weten dat de supermarkten de trend wel moeten doorzetten. "Supermarkten moeten verder met het verduurzamen van hun aanbod. Tijdens de EKO-tellingen merken we dat er enthousiaste koplopers zijn waar de middenmoot van de sector veel van kan leren." Het verschil tussen filialen van dezelfde keten is groot. Dat betekent dat filiaalhouders echt een verschil kunnen maken.

Meer dan tweehonderd vrijwilligers van lokale afdelingen van Milieudefensie hebben de tellingen gedaan. Zij telden dit jaar meer dan vijfhonderd supermarkten. Zonder al deze tellers waren er geen EKO-tellingen. Enkele lokale afdelingen van Milieudefensie hebben laten weten op regionaal niveau door te gaan met de tellingen. Pluimers: "Het is mooi om te zien dat het voor lokale afdelingen een goede manier blijft om met filiaalhouders van supermarkten in gesprek te zijn over verduurzaming van het aanbod."

Voor meer informatie: www.ekotellingen.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.