Het terugdringen van verspilling en verliezen in de agrifoodsector wordt vaak gezien als oplossing voor honger en voedselzekerheid. Echter, de economische effecten van het terugdringen van voedselverspilling en verliezen zijn nog niet eerder onderzocht. LEI-onderzoeker Martine Rutten geeft in deze wetenschappelijke publicatie inzicht in de effecten die kunnen gaan optreden.
In tegenstelling tot wat de bestaande literatuur vermeldt, laat het artikel zien dat als een bepaalde hoeveelheid verspild voedsel wordt voorkomen en op de markt terecht komt, dit niet betekent dat de voedselconsumptie en -productie met die hoeveelheid omhoog zal gaan; marktprijzen zullen dalen, en daar passen aanbod en vraag zich op aan. Lagere voedselprijzen kunnen tevens weer verspilling in de hand werken. Ook kunnen er kosten verbonden zijn aan het terugdringen van verspilling. Dit zijn allemaal factoren waar rekening mee moet worden gehouden.
Bij een daling in verspilling door de consument hoeft deze consument bijvoorbeeld minder voedsel in te kopen dan voorheen. Dit heeft een effect op de producent โ die zet immers minder af โ en daarmee ook op de werkgelegenheid โ minder productie betekent minder banen. Of een producent die op korte termijn investeert in het reduceren van productieverliezen op lange termijn hiervan kan profiteren is ook nog maar de vraag. De productie kan worden vergroot, maar de lagere prijzen zouden zomaar de extra afzet kunnen overtreffen met als gevolg lagere opbrengsten. Gecombineerd met de (internationale) interacties tussen de verschillende schakels in de keten, is de conclusie van het artikel dat de effecten op voedselzekerheid en welvaart van producenten en consumenten onzeker zijn en verder dienen te worden onderzocht. Goede data is hierbij essentieel, in combinatie met meer kennis over consumentengedrag en onderliggende oorzaken.
Het is noodzakelijk dat er bij het aanpakken van voedselverspilling ook wordt gekeken naar de impact van deze maatregelen op sociaaleconomisch vlak. Op die manier kunnen beleidmakers betere keuzes maken. Daarbij is het belangrijk dat de voedselketen integraal mee wordt genomen in deze keuzes. Ook is het belangrijk dat beleid verder gaat dan het stellen van doelen ten aanzien van voedselverspilling; zonder aanpak van de onderliggende oorzaken (de lage waardering voor voedsel in combinatie met mogelijke kosten van maatregelen om wat aan verspilling te doen) is het onwaarschijnlijk dat het voedselverspillingsprobleem wordt gereduceerd dan wel opgelost.

Abonneren
Vacatures
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
- Teeltspecialist
- Crop Manager Vollegrond Noord-Frankrijk
- Transportplanners Export
- Verkoper Buitendienst
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-20 "Biologische vijgen hebben van begin af aan de belangstelling van onze klanten gewekt"
- 2023-03-17 "Macadamianoten van ruim 7.000 kleine bio-telers"
- 2023-03-17 Waarom biologisch? Vragen van telers en consumenten
- 2023-03-16 "SwingBio blijft aan terrein winnen op krimpende markt"
- 2023-03-16 Flinke prijsstijgingen bio-AGF in VS
- 2023-03-15 Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
- 2023-03-15 Bio-vegan boer Joost van Strien in 5 Dagen op NPO Radio 1
- 2023-03-13 Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- 2023-03-13 Helft wereldbevolking kan leven van voedsel uit eigen land
- 2023-03-10 "Biologische aardappel tegen een betaalbare prijs"
- 2023-03-10 "Candine Bio eerste biologische appel op Marokkaanse markt"
- 2023-03-09 Hoe nieuwe veredelingstechnieken ten goede kunnen komen aan de biologische sector
- 2023-03-09 Duitse jongerenorganisaties pleiten voor ggo-vrije landbouw
- 2023-03-08 "In oktober introduceren we een nieuw halffabricaat van halve en blokjes Hokkaido-pompoen met schil"
- 2023-03-08 "Wij laten telers, importeurs en retailers het verschil maken"
- 2023-03-08 Bio-areaal in Bielefeld op 14,8%
- 2023-03-07 Zwitserse markt voor biologische champignons op koers
- 2023-03-06 "Hoe meer diversiteit, hoe beter, stabieler en makkelijker"
- 2023-03-06 Tijdelijke vrijstelling voor Curatio
- 2023-03-06 Uit de oude doos: Willem&Drees