Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Kleine koetjes' van Eco Fields trekken tientallen bezoekers

De 'kleine koetjes' van Bart Boon, die biologisch boert in Wekerom, vinden het best. Het speelkwartier is afgelopen, tijd om te gaan eten. De open dag bij vleeskalverenboerderij Eco Fields trok afgelopen zaterdag tientallen bezoekers. Ook een ouder stel uit Wekerom is richting de Matendijk gekomen. Ze willen weleens weten hoe dat in zijn werk gaat, biologisch boeren.

Keurmerk Beter Leven

Eco Fields voert al drie jaar het keurmerk 'Beter Leven' van de Dierenbescherming. Hoe ziet een beter leven eruit? Wat betekenen die drie sterren? De boer, zijn vrouw Marina en medewerkster Petra Boeve nemen de tijd om de bezoekers rond te leiden. Allereerst is er de potstal, het thuishonk voor de kalveren. Ze hebben er tweemaal zoveel ruimte als in een traditionele stal, legt Bart uit. Eén van de bezoekers vraagt zich af waarom de kalveren op zo'n mooie herfstdag niet buiten staan. Al is de stal nog zo ruim en het stro nog zo zacht, ze houden toch ook wel van een zonnetje? "Het is te nat in de wei", antwoordt de boer. Ook hij lijkt het jammer te vinden dat zijn beesten tot het voorjaar binnen moeten blijven. De bezoekers moeten het doen met de beelden van huppelende koetjes in de wei uit het promotiefilmpje.



Naast 'zoveel mogelijk buiten' is ook voldoende ijzer in de voeding een voorwaarde om het keurmerk te mogen voeren. Het vlees wordt daardoor rosé van kleur, iets wat niet het geval bij regulier kalfsvlees. Op de boerderij in Wekerom zijn het aardappelen, wortelresten en graan wat de pot schaft. Hiervoor werken ze samen met het Gelders Landschap, beheerder van natuurterreinen in Gelderland. Bart: "Zij leveren ons biologische voeding, wij leveren hun mest."

Ambassadeurs

En waar is zo'n stukje rosé kalfsvlees te verkrijgen? Onder meer bij restaurant Het Pomphuis en Het Oude Politiebureau in Ede. Om ervoor te zorgen dat het personeel vragen over het vlees kan beantwoorden, nodigt de boer ze uit in Wekerom. Eco Fields is een product met een verhaal, betoogt hij, als we de slagerij betreden. "Daarom hebben we ambassadeurs nodig, die ons verhaal aan tafel kunnen vertellen."

Bron: EdeStad.nl
Publicatiedatum: