Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geslaagde lezing over eerlijke kleding in Doorn

"Lynsey Dubbeld: "Biologisch katoen wordt al snel aan eerlijk gelinkt"

Tholen - Maandagavond 28 oktober werd in Doorn een evenement over eerlijke kleding gehouden. Jetty Becking, secretaris van het bestuur van de Stichting Fairtrade Gemeente Utrechtse Heuvelrug, geeft aan dat er boven verwachting veel publiek op de modeshow en lezing afgekomen zijn. "Er waren ruim 80 mensen bij aanwezig. Zij reageerden enthousiast op een prachtig verhaal over eerlijke kleding van Lynsey Dubbeld. Lynsey heeft het publiek onder meer duidelijk gemaakt hoe complex het in elkaar zit, omdat vaak niet alle schakels in het productieproces eerlijk zijn", vertelt Jetty.

Lynsey Dubbeld heeft het boek 'Mode voor morgen' geschreven, het eerste boek over duurzame kleding in Nederland. Jetty was heel blij met het verhaal van Lynsey: "Ze gaf onder meer erg praktische tips, waar mensen naar moeten kijken wanneer ze op zoek zijn naar echt eerlijke kleding."


Foto links: Lynsey in gesprek met één van de bezoekers. Rechts een deelneemster van de modeshow (PUUR in Driebergen).

Bio-katoen

Normaliter focust Lynsey tijdens lezingen op zowel de milieu-impacts als sociale omstandigheden van de textielindustrie. Dit keer lag de focus logischerwijs vooral op de Fairtrade-kant. Toch kwam bio-katoen regelmatig ter sprake. Zo begon ze haar lezing met een quiz, bestaande uit vijf vragen. "Eén van de vragen was of biologisch katoen altijd eerlijk gemaakt wordt. Uit de reactie daarop bleek dat biologisch katoen vaak aan eerlijk gelinkt wordt. Dit kwam later op de avond nog diverse keren terug. Dat is positief nieuws voor de bio-textielsector", vertelt Lynsey.


Wat deelnemers van de modeshow op een rij (van drie van de vijf kledingzaken die meededen). 2e en 3e van links: Top tot Teen; 4e en 5e van links: PUUR; 1e en 2e van rechts: Niessen.

Lynsey is blij dat veel van de aanwezigen al iets wisten over eerlijke mode. "Ik heb hen voorzien van wat meer achtergrondinformatie. Zo heeft het Fairtrade-certificaat primair betrekking op de plantages. De milieu-factoren en de andere onderdelen van de productieketen komen beperkt aan bod. Daaraan worden ook geen keiharde eisen gesteld."

Ze kreeg onder meer de vraag of heel goedkope kleding überhaupt wel duurzaam kon zijn. "Dat is lastig, en verschilt per situatie. H&M en C&A hebben bijvoorbeeld heel veel biologisch katoen in hun assortiment. Dit katoen is gecertificeerd door Textile Exchange, een organisatie die minder strenge eisen stelt dan GOTS, de Global Organic Textile Standard. Zij gebruiken dus wel biologisch katoen, maar de vraag is hoe eerlijk dit katoen geproduceerd wordt."


Grote opkomst.

Naast de lezing van Lynsey werd dus ook een modeshow gehouden. Hieraan deden de volgende kledingzaken mee: Top tot Teen, PUUR en Soels uit Driebergen, Wereldwinkel Doorn en Niessen Mode uit Leersum. "De modeshow was erg geslaagd, eerlijke mode kan zo leuk en kleurrijk zijn. Dat werd goed duidelijk tijdens de modeshow", aldus Jetty.

Utrecht eerste Fairtrade provincie?

De burgemeester van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Frits Naafs, maakte tijdens het evenement overigens ook bekend dat Utrecht de eerste Fairtrade provincie wil worden. Hij wil dat de diverse op Fairtrade georiënteerde gemeenten hun krachten gaan bundelen.

Voor meer informatie: www.modevoormorgen.nl, www.fairtradeheuvelrug.nl