Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jan Schrijver: "Wijzelf kunnen direct 20 hectare land erbij hebben"

Intensieve zoektocht naar extra biologische grond in Noord-Holland

Voor biologische landbouw in Noord-Holland is de komende jaren 700 tot 1.000 hectare extra grond nodig. Bestaande biologische tuinders hebben plannen voor forse uitbreiding en steeds meer gangbare agrarische ondernemers willen (deels) overschakelen, vooral in de melkveehouderij.
 
"Er is sprake van een intensieve zoektocht naar grond", zegt Maria van Boxtel. Zij is programmaleider van samenwerkingsverband BioValley en het provinciale project Biologisch Ondernemen Noord-Holland. De behoefte aan grond is het grootst in Noord-Holland Noord.
 
"Wijzelf kunnen direct twintig hectare land erbij hebben", aldus Jan Schrijver van biologisch landbouwbedrijf De Lepelaar in 't Rijpje (nu 43 hectare). Schrijver en een groep collega's in Noord-Holland Noord werken samen in Bio Valley. Zij richten zich op meer afzet, productinnovaties, promotie en groei. De provincie geeft hen een duwtje. "Extra grond is essentieel voor de groei van biologische landbouw. Steeds meer agrariërs zien marktkansen. Agrarisch Noord-Holland is nog wat behoudend met biologische landbouw, maar we zijn bezig om onze achterstand in te lopen", zegt Schrijver.

Drie procent van de agrarische bedrijven in Noord-Holland werkt volledig biologisch. Schrijver: "In Flevoland is dat tien procent. Daar is het aantal in vijf jaar tijd verdubbeld. Ik voorzie in onze provincie de komende vijf jaar ook een verdubbeling. Dan moet er wel ruimte zijn."



Die ruimte denkt programmaleider Van Boxtel in zuidelijk Noord-Holland te halen bij vooral natuurbeschermingsorganisaties. "In het noorden richten wij ons vooral op gemeenten. Langedijk wil 60 hectare verpachten. Deze grond is voorlopig niet nodig voor uitbreiding van bedrijventerrein Beveland. Met Schagen zijn we in gesprek." De belangenorganisatie LTO helpt met de zoektocht. Een biologische veehouder werkt extensief en heeft 20 tot 30 procent meer grond nodig. Bij pacht is voorwaarde dat de grond beschikbaar is voor langere periode.
 

Werkgelegenheid

"Biologische teelt is gecertificeerd. Omschakelen kost twee jaar", legt Schrijver uit. Hij wijst op extra werkgelegenheid. "Biologische landbouw is goed voor de gezondheid én geeft op het bedrijf drie tot vier keer zoveel mensen werk."

Voor meer informatie: info@biovalley.nl of telefonisch via Agriboard: 088 1237777.
Publicatiedatum: