Toezicht op voedingsetiketten schiet tekort

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert nauwelijks of de informatie op etiketten van voedingsmiddelen juist is. Ook verkopers houden niet in de gaten of de etiketten kloppen, zelfs niet van producten die onder hun eigen merknaam in de schappen liggen. Dat blijkt uit onderzoek voor de Gezondgids van de Consumentenbond. De Consumentenbond vindt dat ook verkopers hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen. D66 heeft aangekondigd Kamervragen te stellen naar aanleiding van het onderzoek van de Gezondgids.

De Consumentenbond vindt bij bijna elk voedingsonderzoek fouten op het etiket. Zelfs gerenommeerde bedrijven als Hak en HEMA blijken juiste etikettering niet serieus te nemen. Hak paste enkele jaren geleden een foutieve claim (0% toegevoegde suikers) aan na een melding van de Consumentenbond, maar gebruikt dezelfde misleidende claim nu op een ander product. En HEMA meldt onomwonden aan de Consumentenbond dat het zelf niet controleert wat de leverancier op het etiket zet. Daardoor bleek bijvoorbeeld de HEMA-pesto 40% vetter en 54% zouter te zijn dan wat op het etiket staat.


Zeven benodigde maatregelen

De capaciteit van de NVWA voor het controleren van etiketten is nihil door (desastreuze) bezuinigingen. De Consumentenbond wil dat minister Schippers (VWS) en staatssecretaris Dijksma (EZ) de capaciteit van de NVWA structureel op orde brengen en niet meer vertrouwen op zelfregulering door de levensmiddelenbranche.

In april 2013 stuurde de Consumentenbond de verantwoordelijke bewindslieden een brief met deze en andere eisen op het gebied van voedselfraude en misleiding. Een andere maatregel waarop de Consumentenbond aandringt is verplicht te laten controleren op echtheid van producten door supermarkten en fabrikanten en een meldplicht voor supermarkten en fabrikanten die gesjoemel constateren.

Voor meer informatie: www.consumentenbond.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.