Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"In 'overige verkoopkanalen' voor 70,1 miljoen euro verkocht"

Biologische voedingverkoop overschrijdt grens van 1 miljard euro

Tholen - Vorig jaar is voor het eerst meer dan 1 miljard euro aan biologische voeding uitgegeven. Dit blijkt uit een aanvullende inventarisatie van de verkoopcijfers door Bionext. In juni bleek al uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2012 dat de reguliere supermarkten, de biologische speciaalzaken en de 'out of home' sector samen goed waren voor 934 miljoen euro. "Wij hebben de afgelopen maanden de verkoopcijfers in de 'overige verkoopkanalen' geïnventariseerd en schatten dat in deze kanalen nog eens voor 70,1 miljoen euro aan biologische voedingsmiddelen is gekocht", zo licht Jasper Vink, manager communicatie van Bionext toe.
 
Hij geeft aan dat Bionext erg tevreden is over deze fantastische cijfers. "Het is geweldig dat inmiddels op zoveel plekken biologische producten te verkrijgen zijn."
 


Bionext heeft de afgelopen maanden dus alles in het werk gesteld om te inventariseren hoeveel omzet in de overige verkoopkanalen gerealiseerd is. Dit gaf Bionext-directeur Bavo van den Idsert in juni al aan toen hem gevraagd werd om een reactie op de groeicijfers bio-bestedingen. "We hebben bekeken waar nog meer biologische producten verkocht zijn, buiten de belangrijkste verkoopkanalen. Tot de 'overige verkoopkanalen' behoren de webwinkels, boerderijwinkels, markten en reguliere speciaalzaken. We hebben er overigens alles aan gedaan om dubbeltellingen te voorkomen. In de monitor waren al cijfers van diverse webwinkels opgenomen, die hebben wij dus niet meer meegerekend."
 
Jasper vertelt dat om tot de realistische schatting van 70,1 miljoen euro te komen onder meer een enquête gehouden is onder alle biologische boeren en tuinders die aan directe verkoop doen. "We hebben hen gevraagd naar de omzetcijfers van 2012. Een groot aantal heeft hierop gereageerd, 17% heeft ons de cijfers doorgegeven." Hij geeft aan dat de meeste grote boerderijwinkels momenteel heel goede zaken doen. "Het gaat echter niet overal fantastisch. Zo zitten er zeker ook boerderijwinkels, webwinkels en markten tussen die het zwaar hebben."
 
In de inventarisatie zijn dus ook de reguliere speciaalzaken betrokken: "In veel groentewinkels worden tegenwoordig ook biologische groenten verkocht. Daar groeit het bio-assortiment, een mooie ontwikkeling. Ook reguliere kaasspeciaalzaken, bakkers en slagers kiezen er soms voor een biologisch assortiment aan te bieden, als deel van een breder assortiment met niet-biologische producten."
 
Jasper benadrukt dat de 70,1 miljoen euro een schatting is. "We begeven ons voor deze inventarisatie uiteraard in een grijs gebied. Wel is dit volgens ons een zeer realistische schatting. We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Zo hebben we erg veel gesprekken met ondernemers en groothandels gevoerd. We zijn blij dat heel veel ondernemers ook bereid waren om uitspraken over hun omzetcijfers te doen." Bionext had graag meer inzicht gehad in de precieze omzet van de discounters en drogisterijketens, maar die informatie wordt niet prijs gegeven. "We zijn ervan overtuigd dat daar nog veel meer omzet zit."

Klik hier voor het trendrapport directe verkoop.
 
Voor meer informatie: Jasper Vink, 030 2320491, 06 36093607, www.bionext.nl.