Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sprekers: Maurits Steverink, Jan Engelberts en Aart Wemmers

Verslag ondernemersdag AgruniekRijnvallei Biologisch

Op woensdag 25 september vond in het Pluimveemuseum te Barneveld de Ondernemersdag AR Biologisch plaats. Dagvoorzitter Johan Schuttert benadrukte in zijn opening dat biologisch een serieuze tak is binnen AR. Daarna was het woord aan algemeen manager AR Biologisch Wim Krajenbrink. Wim ging dieper in op het ontstaan van AR Biologisch en benadrukte de twee gescheiden productielocaties voor biologisch voer. Er is bewust gekozen voor een ondernemersdag in verband met de vele actuele zaken.

Spreker 1: Maurits Steverink

De eerste spreker was Maurits Steverink met als titel De kracht van de macht. Maurits betoogde dat de markt veel verder is dan de meeste belangengroepen en ondernemers. Eten is een beleving geworden met als foodtrends de vier G's: Genieten, Gemak, Gezond en Goed Gedrag. Als context hebben we te maken met de drie G's Geld, Geen Kennis en Gewoonte. Bewust eten is gezond. In de toekomst is goed gedrag geïntegreerd in het product. Deze integratie zien we ook in de auto-industrie. Onafhankelijke keurmerken werken ook goed. Het is daarom raadzaam energie te steken in het veel beter aan de man brengen van het keurmerk biologisch.

Het huiswerk is verder verduurzamen, vermarkten, PR en het brengen van een kloppend verhaal. De boer heeft zelf het meeste belang en moet dit niet zien als een bedreiging maar als een uitdaging.


Linksboven Maurits Steverink, rechtsboven Jan Engelberts en rechtsonder Aart Wemmers aan het woord.

Spreker 2: Jan Engelberts

De tweede spreker is Jan Engelberts, inkoper bij AR met als titel 'Waar komen de biologische grondstoffen vandaan?'. Belangrijk hierbij is de herkomst, hoe zit met de prijs en hoe staat het met de kwaliteit. Uit zijn betoog blijkt dat het zeer belangrijk is om elke partij te bemonsteren en te analyseren, omdat er grote verschillen mogelijk zijn. Hierbij moet met de juiste waarden gerekend worden. Verder stond Jan stil bij drie unieke grondstoffen die allen worden verwerkt bij AR Biologisch: de EKO-CCM, de ontsloten EKO-gerst en het vismeel. Actueel is ook de definitie van de 20% grondstoffen die uit de regio moeten komen. Wanneer de regio de EU wordt is dit moeilijker te realiseren dan wanneer we de regio houden op Europa. Veel biologische grondstoffen komen namelijk uit Oekraïne.

Spreker 3: Aart Wemmers

Na de lunch was het woord aan Aart Wemmers, nutritionist bij AR. De titel van zijn betoog was '100% biologisch: probleem of uitdaging?'. Aart stelde dat kennis de sleutel is. AR ziet het dan ook vooral als een uitdaging. Op 1 januari 2015 moeten de grondstoffen 100% biologisch zijn. De grootste uitdaging is de eiwitvoorziening. Erg belangrijk is hierbij de structuur van het voer. Deze is bij AR wezenlijk anders dan bij andere veevoerproducenten. Een probleem voor de gehele sector is dat er te weinig geld beschikbaar is voor goed wetenschappelijk onderzoek. Verder heeft men te maken met een starre regelgeving. Het is ook belangrijk om Brussel hiervan te overtuigen.

Na deze lezingen konden de bezoekers de biologische productielocatie in Barneveld bezoeken. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. Al met al was het een zeer geslaagde dag.

Voor meer informatie: www.agruniekrijnvallei.nl
Publicatiedatum: