Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-rijst uit Boyolali, Java, Indonesië aangekomen in België

Voor het eerst exporteert Appoli, een organisatie rijstboeren uit Indonesïe, duizenden pakjes biologische rijst naar België. Deze rijst is sinds augustus bij Biofresh verkrijgbaar. De rijst is te vinden in bio-winkels en restaurants.

Het aanbod bestaat uit deze drie rijstvariëteiten:
  • Merapi rijst (1 kilogram en 5 kilogram)
  • Rainforest rijst (1 kilogram en 5 kilogram)
  • Pandan rijst (1 kilogram en 5 kilogram)


Renaat Daem legt uit hoe dit mooie initiatief tot stand kwam:

Beste mensen,

Toen ik in mei 2011 een mail ontving van Lieve Vercauteren (momenteel directeur bij Bioforum) dacht ik nooit dat er een container biologische rijst naar hier zou komen, 19 ton dan nog wel. Ik meld dit met een heel grote fierheid, want het is niet zomaar rijst.

Neen, het is rijst die geteeld wordt door heel kleine Indonesische boeren. Deze boeren moeten eveneens zoals hier hard werken om hun gewassen uit de grond te krijgen. Zij werken onder het SRI-systeem, deze landbouwmethode staat wars op de moderne technieken. Doordat er met zaadvaste zaaizaden gewerkt wordt zijn de planten veel sterker en resistenter op ziek-ten. De planten krijgen meer ruimte, waardoor zij volop kunnen ontwikkelen en meer productief zijn. De boeren gebruiken ook tot 40% minder water gedurende de groei. Voor het meest geteelde graan ter wereld is dit werkelijk revolutionair. Zij werken met traditionele biologische meststoffen, op deze wijze tonen zij aan ons hoe het anders kan.
De hele coöperatie is betrokken in het productie- en verpakkingsproces.



De drie soorten rijst, Pandam, Merapi (rood kokend) en Rain Forest (paarskokend) zijn subliem van smaak en horen zeker en vast thuis in de oosterse en of experimentele keuken. De boerinnen maakten mooie omverpakkingen die kunnen gebruikt worden als geschenkje en of bij andere gelegenheden. Door biologische landbouw (die CO2 capteert in plaats van produceert) en transport over zee (met de boot) houden wij de ecologische voetafdruk heel laag.



Ik hoor sowieso de opmerking: "Zo'n kleine projecten zijn romantiek en niet relevant". Daar heb ik maar één antwoord op: Indonesië is het drukst bevolkte land, ter wereld. Deze kleine boeren zorgen voor eigen productie, ze zijn niet afhankelijk van import. Wij mogen zelfs een beetje meegenieten van hun heerlijke rijst. Is dit niet een antwoord op de vraag van 9 miljard?

Renaat Daem



Voor meer informatie: www.biofresh.be
Publicatiedatum: