
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Nieuw: biologische BBQ-pakketten
- Studenten en dierenartsen verdiepen zich in biologische diervoeding
- Satellietbeelden ingezet om biologische katoenvelden op te sporen
- "Omstandigheden niet optimaal door koud voorjaar en minder natuurlijke bestuivers"
- Eerste stappen gezet naar alternatieve behandeling van wormproblematiek bij bio-leghennen
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Heeft sinds 1 augustus Demeter-licentie
Kaasboerderij Noorderlicht presenteert hun eerste BD-boerenkaas
Sinds 1 augustus hebben zij de BD-licentie. Ze produceerden 17 jaar onder EKO-keurmerk. De laatste 5 jaar in een nieuwe, in organisch stijl gebouwde boerderij aan de Gorissenweg in Noordeloos. Het vergde de nodige inspanningen om met de nieuwe apparatuur weer constant kazen van topkwaliteit te maken.
Ze leerden ook omgaan met de andere grondsoort dan die van het oude bedrijf in de Rijnstreek. De koeien zijn hetzelfde gebleven. Het zijn nog steeds Blaarkoppen die de melk leveren voor hun bekende Wilde Weide Kaas. Hoewel, sinds ze in Noordeloos boeren worden de koeien er bijna uitsluitend met eigen stieren bevrucht en werken ze toe naar 100% raszuivere Blaarkoppen. Het zijn de oldtimers onder de Nederlandse koeienrassen, waarvan er nog maar enkele duizenden zijn te vinden op de Hollandse weiden.
Uiteraard lopen de koeien van Kaasboerderij Noorderlicht zoveel als mogelijk in de weide. De laatste 2 jaar zelfs 8 maanden per jaar.
Nu ze het gehele proces weer goed in de vingers hebben waren Maria en Kees toe aan een nieuwe uitdaging en maakten ze de stap naar biologisch-dynamisch. Hun Wilde Weide Kaas heeft nu het Demeter-keurmerk. Tijdens de proefdagen hebben alleen de jong en jong belegen kazen dat keurmerk en de door hun ontwikkelde, en inmiddels nationaal en internationaal befaamde, Fenegriekkaas.
Boeren en verwerkers krijgen het Demeter-keurmerk als ze voldoen aan internationaal vastgestelde normen. Deze normen gaan verder dan de basisnormen voor biologische landbouw zoals vastgelegd in de Europese wetgeving. Zo zijn er scherpere normen voor dierenwelzijn waarbij koeien niet mogen worden onthoornd. Er mogen minder dieren per ha gehouden worden.
Zo krimpt op het bedrijf van Maria en Kees de veestapel met 20%. Het is nu nog natuurlijker en ze gebruiken preparaten om processen in mest, bodem en planten te bevorderen. Hiermee hoopt men dat de weilanden en koeien nog vitaler zijn. De basis voor gezonde producten. Verder worden de kringlopen van mest en voer op het bedrijf zoveel mogelijk gesloten en worden de producten zo min mogelijk bewerkt voor een zo gezond en puur mogelijke eindproduct.
Vrijdagmiddag 27 september van 13:00 tot 18.00 uur en zaterdag 28 september van 10:00 tot 18:00 uur is een ieder van harte welkom om de kazen te proeven en het bedrijf te bezichtigen.
Voor meer informatie: www.kaasboerderij-noorderlicht.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-08 "We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk ruimte te bieden voor diereigen gedrag"
- 2023-06-02 Melkprijs Eko-Holland in juni met vijftig cent omlaag
- 2023-06-02 Arla bio-melkprijs daalt met 2 eurocent per kilo in juni
- 2023-06-01 "We willen iedereen met wie we zaken doen aardig vinden"
- 2023-06-01 Pioniers geven aftrap voor de Maand van het Kalf
- 2023-06-01 "Historisch gezien hebben we nooit zoveel dierlijke producten geconsumeerd als nu, dus wat matigen daarmee kan geen kwaad"
- 2023-05-31 FrieslandCampina verlaagt bio-garantieprijs in juni met 25 cent
- 2023-05-31 Amerikaans landbouwministerie biedt steun aan biologische zuivelproducenten
- 2023-05-31 Weideseizoen: toezicht op weidegang dieren gestart
- 2023-05-30 Juni: Maand van het Kalf
- 2023-05-26 Biologische volle melk Schwarzwaldmilch gekozen tot beste ambachtelijke melk
- 2023-05-24 Biologisch melkveehouder Arie van den Berg op bezoek bij Vroege Vogels Radio
- 2023-05-24 "Vier stappen om broei in de kuil tegen te gaan"
- 2023-05-23 Eerste honderdtonner van Bio Opneij Wytze van de Bio-KI
- 2023-05-23 Provamel focust voortaan op het gamma lang houdbare plantaardige drinks, room en desserts
- 2023-05-23 Innovatiehuis De Peel roept label in het leven om lokale biologische kaas op de kaart te zetten
- 2023-05-22 "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- 2023-05-22 Bio-boeren trekken meer dan 2500 bezoekers tijdens Campina Open Boerderijdagen
- 2023-05-19 Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- 2023-05-17 Maatschap Muggen wint Agroscoopbokaal Biologisch