Heeft sinds 1 augustus Demeter-licentie

Kaasboerderij Noorderlicht presenteert hun eerste BD-boerenkaas

Op vrijdagmiddag 27 en zaterdag 28 september laten Maria Inckmann en Kees van Gaalen van kaasboerderij Noorderlicht in Noordeloos hun eerste biologisch-dynamische boerenkaas proeven aan een ieder die dat wil.

Sinds 1 augustus hebben zij de BD-licentie. Ze produceerden 17 jaar onder EKO-keurmerk. De laatste 5 jaar in een nieuwe, in organisch stijl gebouwde boerderij aan de Gorissenweg in Noordeloos. Het vergde de nodige inspanningen om met de nieuwe apparatuur weer constant kazen van topkwaliteit te maken.

Ze leerden ook omgaan met de andere grondsoort dan die van het oude bedrijf in de Rijnstreek. De koeien zijn hetzelfde gebleven. Het zijn nog steeds Blaarkoppen die de melk leveren voor hun bekende Wilde Weide Kaas. Hoewel, sinds ze in Noordeloos boeren worden de koeien er bijna uitsluitend met eigen stieren bevrucht en werken ze toe naar 100% raszuivere Blaarkoppen. Het zijn de oldtimers onder de Nederlandse koeienrassen, waarvan er nog maar enkele duizenden zijn te vinden op de Hollandse weiden.

Uiteraard lopen de koeien van Kaasboerderij Noorderlicht zoveel als mogelijk in de weide. De laatste 2 jaar zelfs 8 maanden per jaar.

Nu ze het gehele proces weer goed in de vingers hebben waren Maria en Kees toe aan een nieuwe uitdaging en maakten ze de stap naar biologisch-dynamisch. Hun Wilde Weide Kaas heeft nu het Demeter-keurmerk. Tijdens de proefdagen hebben alleen de jong en jong belegen kazen dat keurmerk en de door hun ontwikkelde, en inmiddels nationaal en internationaal befaamde, Fenegriekkaas.

Boeren en verwerkers krijgen het Demeter-keurmerk als ze voldoen aan internationaal vastgestelde normen. Deze normen gaan verder dan de basisnormen voor biologische landbouw zoals vastgelegd in de Europese wetgeving. Zo zijn er scherpere normen voor dierenwelzijn waarbij koeien niet mogen worden onthoornd. Er mogen minder dieren per ha gehouden worden.

Zo krimpt op het bedrijf van Maria en Kees de veestapel met 20%. Het is nu nog natuurlijker en ze gebruiken preparaten om processen in mest, bodem en planten te bevorderen. Hiermee hoopt men dat de weilanden en koeien nog vitaler zijn. De basis voor gezonde producten. Verder worden de kringlopen van mest en voer op het bedrijf zoveel mogelijk gesloten en worden de producten zo min mogelijk bewerkt voor een zo gezond en puur mogelijke eindproduct.

Vrijdagmiddag 27 september van 13:00 tot 18.00 uur en zaterdag 28 september van 10:00 tot 18:00 uur is een ieder van harte welkom om de kazen te proeven en het bedrijf te bezichtigen.

Voor meer informatie: www.kaasboerderij-noorderlicht.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.