Bijeenkomst praktijknetwerk Regioras: 27 september

Het praktijknetwerk Regioras is een project om zaadteelt en veredelingsambacht door boeren te stimuleren. Doel is om kennis van zaadteelt, bewaring, selectie en veredeling uit te wisselen en te verspreiden binnen een robuust netwerk van telers. De diversiteit in zaadvaste groenterassen neemt af. Niet alleen wordt het aanbod aan zaadvaste groenterassen vanuit zaadbedrijven kleiner, er zijn ook steeds minder boeren en tuinders die hun eigen groentezaad telen en die weten hoe ze rassen in stand kunnen houden. Zaadvaste rassen zijn, in tegenstelling tot hybriden, rassen waarin boeren zelf kunnen selecteren en die ze kunnen natelen. Vooral de instandhouding en veredeling van tweejarige gewassen, bijvoorbeeld kolen en wortels, vraagt echter om speciale kennis en expertise.

De eerstvolgende bijeenkomst van het praktijknetwerk Regioras op vrijdag 27 september zal gaan over selectie.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:
  • Selectie voor instandhouding (negatieve massaselectie)
  • Selectie voor verbetering (positieve massaselectie)

Bij beide methoden, negatieve en positieve selectie, kijk je op een verschillende manier naar de plant. Deze verschillen worden eerst besproken. Vervolgens krijgen de deelnemers de mogelijkheid om in het veld te oefenen. Als voorbeeld wordt een zaadvast ras van bloemkool genomen.De bijeenkomst over selectie zal zijn op vrijdag 27 september (met afsluitend soep en broodjes), van 13:30 tot 17:30 uur.

Plaats: De Zonneboog, Zeebiesweg 50, 8219 PT, Lelystad.

In verband met catering is het fijn als u tijdig aangeeft of u aanwezig kunt zijn. Opgeven kan door een mail te sturen naar e.nuijten@louisbolk.nl onder vermelding van 'opgave bijeenkomst regioras 27 september'.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven