Gebruik gewasbeschermingsmiddelen moet verminderen door aanwezigheid vleermuizen

'Boer zoekt Vleermuis' vindt zeldzame ingekorven vleermuis

In het Praktijknetwerk 'Boer zoekt Vleermuis' onderzoeken vijf boeren in het Groene Woud in Noord-Brabant hoe zij de aanwezigheid van vleermuizen op hun bedrijf kunnen stimuleren. Vleermuizen zijn niet alleen mooi maar ook nuttig: ze vangen per nacht vele duizenden schadelijke insecten, waardoor een boer wellicht minder gewasbeschermingsmiddelen hoeft te gebruiken. Er zijn soorten die in de stal vliegen opruimen, waaronder de algemene gewone dwergvleermuis, de zeldzame franjestaart én de ingekorven vleermuis. Andere soorten zoals de laatvlieger en rosse vleermuis jagen vooral op grotere insecten. Hoe meer vleermuizen op de bedrijven voorkomen hoe meer (plaag)insecten worden opgegeten.


Zeven soorten waargenomen

Deze zomer is onderzocht welke vleermuizen voorkomen op de bedrijven, voordat de vleermuisbevorderende maatregelen geïnstalleerd zijn (nulmeting). Voor de inventarisatie zijn automatische luisterkastjes ingezet. Ook zijn door vrijwilligers van de vleermuiswerkgroep Noord-Brabant een aantal nachten rondes gelopen. Maar liefst zeven soorten vleermuizen jagen op de bedrijven. Naast de meer algemene soorten als rosse vleermuis en gewone dwergvleermuis is ook de zeldzame kleine dwergvleermuis aangetroffen. Als klap op de vuurpijl is bij één van de bedrijven de ingekorven vleermuis gehoord. Op basis van de waargenomen soorten worden op de bedrijven vleermuiskasten en andere voorzieningen aangebracht om het de vleermuizen naar de zin te maken. Volgend jaar wordt weer gemonitord om te kijken of de vleermuisbevorderende maatregelen effect hebben gehad.

Komen er meer ingekorven vleermuizen voor?

De aanwezigheid van de ingekorven vleermuis buiten het bekende verspreidingsgebied is bijzonder. De locatie waar de vleermuis is aangetroffen betreft een uit het verleden (omstreeks 1950) bekende plaats. Gezien de afstand tot de bekende kraamverblijfplaatsen kan het gaan om een oude 'vergeten' kleine groep of weer opnieuw bezet gebied. Ook is het mogelijk dat het om een enkel foeragerend individu gaat. De Zoogdiervereniging zet daarom in op een vervolgonderzoek om te achterhalen of de ingekorven vleermuis op meerdere locaties in de omgeving voorkomt en of het individuele (mannelijke) dieren betreft of dat er zich een groep ophoudt.

Succesvol

Voor het Praktijknetwerk 'Boer zoekt Vleermuis' en de boer waar de ingekorven vleermuis is aangetroffen, betekent het voorkomen van deze zeldzame soort een mooi resultaat. Het is tenslotte een soort die zich echt thuis voelt op een boerenbedrijf en zo de boer kan helpen insecten onder controle te houden.

Inlichtingen

Adriaan Guldemond (CLM), 0345 470721 en Marcel Schillemans (Zoogdiervereniging) 024 7410507.

Kijk voor meer informatie op www.clm.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven