Profvoetballers langer fit door biologische voeding?

"David Sousa Nascimento: "Als ik trainer van Ajax of AZ was, zou ik mijn spelers bio-eten voorzetten"

In september zijn alle clubs weer aan een nieuw voetbalseizoen begonnen. Volgens oud-voetballer David Sousa Nascimento zou biologische voeding de prestaties van voetballers kunnen verbeteren. Een handige tip voor de Oranjeselectie, die nu de kwalificatiewedstrijden speelt voor het WK 2014 in Brazilië.

EkoPlaza is bekend met enkele topsporters die biologische voeding waarderen om de voedingsstoffen die erin zitten, zoals Nicoline Sauerbreij. Ook de Portugese voetbaltrainer David Sousa Nascimento is overtuigd van de kracht die biologische voeding heeft op je prestaties. Hij heeft een lange carrière als profvoetballer achter de rug en op de vraag hoe hij zo lang fit kon blijven, zegt hij: "Ik eet al jaren biologisch. Mijn schoonouders aten biologisch en zodoende ging ik dat ook doen. Toen ik nog in Portugal voetbalde, had ik altijd veel blessures. Ik at daar twee keer een warme maaltijd per dag, met behoorlijk wat vlees. Later in Nederland veranderde dat en had ik bijna geen blessures meer. Van de blessure die ik had, herstelde ik heel snel."

Sterk en gezond

Als verdediger moest David het meer hebben van zijn fysieke uithoudingsvermogen en kracht en niet zoals Johan Cruijff van souplesse of techniek: "Meestal ben je dan op je 32ste 'op' als speler. Ik bleef maar fit en heb juist de laatste jaren mijn meeste speeluren ooit gemaakt. Als ik niet door een ongeval een nekhernia had opgelopen, was ik misschien nog wel een seizoen doorgegaan. Ik kan niet bewijzen dat dit door de biologische voeding komt, maar mijn gevoel zegt van wel. Ik ken mijn lichaam het beste en bij deze manier van eten, voelde ik mij sterk en gezond. Alles wat een dier of plant krijgt toegediend, krijg je zelf ook binnen als dit op je bord ligt. Alleen al het idee dat ik een kip zou eten, die in een paar weken tijd is vetgemest met hormonen. Nee, doe mij dan maar een kip die onder natuurlijke omstandigheden groeit."

Bleke vla

Uiteraard heeft David zijn medespelers ook enthousiast proberen te maken: "Ze waren altijd wel geïnteresseerd in mijn biologisch brood en melk. Ik dacht ze op de meest makkelijke manier aan de smaak van biologisch te laten wennen, door een keer vla voor ze mee te nemen. Die jongens waren zo gewend dat vla geel hoort te zien, dat ze er niet voor open stonden om deze bleke variant écht te proeven. Biologisch eten heeft ook te maken met een mindset."

Voeding en topprestaties

In 2009 behaalde David aan de KNVB-Academie het hoogste trainersdiploma Coach Betaald Voetbal. Voeding maakte daar geen deel van uit. "En dat is best raar vind ik. Grote clubs hebben tegenwoordig wel sportdiëtisten, maar bij een kleine club doe je als trainer alles. Jouw taak is om een club naar de top te werken en voor mij hoort voeding daar bij. Als ik trainer van Ajax of AZ was, zou ik mijn spelers biologisch eten voorzetten. Ik ben van mening dat het de prestaties bevordert. Het verbaast mij echt dat niet meer topsporters biologisch gaan eten. Ze kunnen hun geld beter aan biologische voeding uitgeven, dan aan een Armanibroek."

Voetballer David Sousa Nascimento

David Sousa Nascimento (47) is een voetballer van Portugese afkomst. In Nederland voetbalde hij bij RKC Waalwijk, Roda JC en FC Utrecht. Hij sloot zijn spelerscarrière op 38-jarige leeftijd af bij Sparta. In 2009 behaalde hij aan de KNVB-Academie het hoogste trainersdiploma Coach Betaald Voetbal. Daarna trainde hij diverse (buitenlandse) clubs, waaronder het Cruijff team Mamelodi Sundowns in Zuid Afrika en hij was assistent-trainer van John van 't Schip bij Chivas in Mexico. Ik zou elke jongere die profvoetballer wil 'worden aanraden' om op je voeding te letten. Besef goed dat je als profvoetballer wordt geachtom in een relatief korte periode alleseruit te halen wat erin zit. Als je de kans hebt langer fit te blijven door biologisch te eten, dan zou ik dat zeker doen.Bron: Lekker Weten Herfst 2013, uitgave biologische supermarkt EkoPlaza

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.