"Twee weken op vakantie? Geef mij de sleutel maar"

Rechtstreex: streekproducten bestellen en afhalen in de eigen wijk

Tholen - Arthur Nijhuis is 1 juni begonnen met het initiatief Rechtstreex. Met Rechtstreex wil hij consumenten en boeren met elkaar in contact brengen. "Vanuit de wijk kan men via een centraal punt streekproducten van de boer bestellen. Deze bestellingen worden vervolgens niet thuis afgeleverd, maar kunnen zij gewoon even op komen halen", zo licht Arthur het initiatief toe.

Arthur is van start gegaan in zijn eigen wijk, het Scheepvaartkwartier in Rotterdam, en geeft aan dat de reacties erg goed zijn. "Ik fungeer in deze wijk als de zogenaamde 'buurtburgemeester'. Het is leuk om te zien dat het initiatief inmiddels al links en rechts opgepikt wordt. Wekelijks komen nu zo'n 35 mensen bij mij langs om hun bestellingen te plaatsen en vervolgens weer op te halen. Ook worden er vijf tot tien bestellingen afgehaald bij plaatselijke restaurants. Het werkt als een olievlek, langzaamaan groeit het aantal deelnemers. Over het algemeen is het zo dat als iemand eenmaal een keer langs is geweest, ik hen ook weer terugzie."


Groente en fruit in de kelder waar de producten afgehaald kunnen worden.

De ondernemer heeft bewust voor een afhaalprincipe gekozen. "Waarom moeten bestellingen tegenwoordig altijd maar per se aan de voordeur afgeleverd worden? Ik vind het mooi dat Rechtstreex als tussenpunt kan fungeren en dat de mensen hierdoor naar mij toe moeten komen. Rechtstreeks contact en interactiviteit is erg belangrijk. Er is hierdoor veel overleg mogelijk over wat de deelnemers wel en niet bevalt. Rechtstreex heeft door het directe contact ook een belangrijk bij-effect: onderwerpen die van belang zijn voor de hele wijk kunnen eenvoudig worden besproken. Ik ken inmiddels al vrijwel iedereen die in mijn wijk woont."

Onlangs is Arthur twee weken op vakantie geweest. Hij dacht daardoor niet te kunnen leveren, maar daar stak een buurtbewoner een stokje voor. "Ik kreeg meteen een reactie van iemand die het wel even van me over wilde nemen. Geef mij de sleutel maar, gaf hij aan. Daaruit blijkt ook hoe enthousiast de mensen zijn over het concept."


Leveranciers

Arthur werkt nauw samen met Groene Hart Streekproducten. "Zo'n dertig boeren uit het Groene Hart leveren erkende streekproducten. Deze producten zijn via Rechtstreex te bestellen. Verder levert bijvoorbeeld teler Michiel de Hoog wekelijks groenten. Hij teelt duurzaam op biologische principes, zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen, op zijn bedrijf Niet-uit-blik in Kruisland. Dit bedrijf is niet bio-gecertificeerd, maar heel veel verantwoorder wordt het niet. Ook werkt Rechtstreex samen met het relatief nieuwe Uit Je Eigen Stad in Rotterdam." Een deel van de producten van Rechtstreex beschikt over een EKO-keurmerk, waaronder diverse kazen. In totaal zitten er zo'n 70 tot 80 verschillende soorten kazen in het Rechtstreex-assortiment. "Het kaasaanbod springt er echt uit. Ook is de loeiverse yoghurt bijna niet aan te slepen."
 


Rechtstreex haalt alle schakels in de keten er tussenuit. Daardoor zijn de kosten van de meeste producten voor de consumenten relatief laag. En de producenten ontvangen volgens Arthur minimaal 50% van het verkoopbedrag. Het andere deel gaat naar de coördinator en wordt geïnvesteerd in de uitbouw van Rechtstreex. "De 'buurtburgemeester' mag er voor kiezen om vrijwillig aan de slag te gaan, maar er is ook altijd ruimte om iets te verdienen."


Toekomst

Het Scheepvaartkwartier fungeert momenteel dus als testcase. "Hiermee wil ik alle foutjes uit het concept halen." Arthur heeft grootste plannen voor de toekomst. Zo is twee weken geleden een tweede coördinator begonnen en wil hij er nog tenminste vijf coördinatoren bij om Rechtstreex verder uit te bouwen. "Ik ben onder meer al in gesprek over Rechtstreex in Bergschenhoek en in Utrecht. Verder is Arthur samen met een re-integratiebedrijf aan het verkennen of dit concept ook werkt in een wijkgerichte aanpak. Zo kunnen dan mogelijk enkele jongeren starten die nu een zekere afstand hebben tot de arbeidsmarkt." Uiteindelijk wil Arthur met Rechtstreex ook naar andere grote steden. "Ik zie bijvoorbeeld veel potentie voor dit concept in onder andere Amsterdam, Utrecht, Leiden en Den-Haag."

Voor meer informatie:

Arthur Nijhuis
Rechtstreex
Voorhaven 57
3015 HD Rotterdam
06 46033242
arthur@rechtstreex.nl
www.rechtstreex.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven