"Hoe gaan andere telers bijvoorbeeld met de onkruiddruk om?"

Taco IJzerman wil meer samenwerking met collega-telers

Tholen - Onkruid is al jaren de grootste uitdaging bij De Ommuuurde Tuin in Renkum. Teler Taco IJzerman zou hierover graag meer met collega's ervaringen uitwisselen. Hij ziet wel iets in het idee om twee keer per jaar met een collega op het bedrijf mee te lopen. "Ik vind het echt interessant om te horen hoe andere kleinschalige telers met de onkruiddruk omgaan. We kunnen nog zoveel van elkaar leren. Ik zie andere telers ook niet echt als concurrentie, simpelweg omdat er op de Nederlandse markt nog ruimte is voor zoveel meer bio-producten. Zeker met lokale afzet, zoals wij."


Taco noteert welke kruiden er zojuist ingezaaid zijn.

Het gaat Taco met name om collega-telers met tuinen van een soortgelijke grootte als De Ommuurde Tuin (0,95 hectare) "Ik heb bijvoorbeeld alleen de beschikking over een tweewielige frees en twijfel nog altijd of het zin heeft om meer mechanisatie aan te schaffen. Of zou het genoeg zijn om nog meer met slimme dingen, zoals een vals zaaibed, aan de slag te gaan? En hoe zorg je dat de arbeid wat betreft onkruidbestrijding binnen de perken blijft?"

Taco geeft aan dat hij ook wel kijkt naar wat 'de grotere jongens' doen, maar dat volgens hem voor wat betreft de teelt op kleinere schaal te weinig informatie uitgewisseld wordt. "Soms is het al genoeg om van een andere teler te horen dat hij een bepaalde methode gebruikt heeft en dat dit goed ging."


De ingang van De Ommuurde Tuin.

De teler benadrukt dat de onkruiddruk nog niet te hoog is bij De Ommuurde Tuin, maar dat het wel veel beter kan. "Met de ervaringen van anderen ben ik vast erg geholpen en ik weet vast ook het een en ander dat elders van pas kan komen. Ook in dit lastige teeltjaar is onze tuin net schoon genoeg. Maar in een natter jaar zou de ervaring van anderen op zand, zeker van pas komen."


Overzichtsfoto van een deel van de tuin.

Taco is zelf inmiddels al veertien jaar actief in de biologische teelt. Hij wisselt graag ervaringen uit met anderen. "Ik begeleid op verschillende plekken (historische) moestuinen met hun ontwerp, teeltplan en planning. Verder geef ik lezingen en les op bijvoorbeeld Larenstein en de Cas Spijkers academie."

Voor meer informatie:

Taco IJzerman
Lusthof De Ommuurde Tuin
Landgoed Oranje Nassau's Oord
Renkum
06 13102698
taco@ommuurdetuin.nl
www.ommuurdetuin.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.