Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gerard Traa, Brabants Landschap: "2013 is eigenlijk een heel goed jaar"

Nieuwe oogst van De Halm - betere opbrengst dan vorig jaar

Altijd weer een spannende tijd, maar de oogst is binnen. Graanpletterij De Halm plaatste een oogst filmpje op Facebook en belde net als voorgaande jaren even met Gerard Traa van Brabants Landschap. "2013 is eigenlijk een heel goed jaar."

Het zomerde laat en we hadden uitzonderlijk koude dagen tot diep in de lente. Akkerbouwers hielden hun hart vast: als dat maar goed gaat. En het ging goed volgens Gerard Traa, terreinbeheerder bij Brabants Landschap. Alle haver en rogge die deze stichting teelt gaat naar De Halm.

"We haalden ongeveer vier ton rogge van iedere hectare. En met zo'n vijfenhalve ton per hectare heeft ook de haver het niet slecht gedaan", zegt Gerard. "Jammer dat we net die zaterdag voor de oogst een flinke onweersbui kregen. Haver gaat dan liggen. Toch is de opbrengst iets beter dan vorig jaar, in heel Europa trouwens, vooral door de grotere korrel. Met de zon hebben we geluk gehad. De hitte kwam pas laat. Was de zon eerder zo fel geweest, dan was het graan gaan noodrijpen, wat geleid zou hebben tot een lagere opbrengst vanwege een kleinere korrel."

Haverstro

De Halm verwerkt alleen de graankorrel. Dat wil echter niet zeggen dat het stro ongebruikt op het land achterblijft. "Als het even kan, gaat het stro naar biologische boeren in de buurt. Als zij voldoende hebben, verkopen we het elders. Haverstro heeft meer voedingswaarde dan roggestro, maar neemt daarentegen minder gemakkelijk vocht op."

In tegenstelling tot eerdere jaren betrok De Halm dit jaar geen spelt van Brabants Landschap. Gerard: "Spelt hebben we dit jaar niet geteeld. Te arbeidsintensief afgezet tegen de relatief lage opbrengst van 3 ton per hectare." Gelukkig wordt spelt nog altijd geteeld op andere plaatsen in Nederland zodat u kunt blijven genieten van de speltproducten van De Halm.

Voor meer informatie: www.dehalm.nl
Publicatiedatum: