"Genoeg kamers voor groeiend studentenaantal"

Wageningen UR: 20% meer eerstejaars studenten

Nu het aantal eerstejaars op Wageningen UR met bijna 20 procent toeneemt, moet ook vraag naar kamers in Wageningen uit zijn voegen barsten zou je zeggen. Toch blijkt dat reuze mee te vallen. "Het aanbod is net op tijd fors uitgebreid."

Geen stress, gewoon gezonde bedrijvigheid, zo omschrijft waarnemend directeur Jan Harkema de toestand bij Idealis. "Het aantal eerstejaars dat een kamer zoekt is inderdaad fors gestegen, maar in het afgelopen half jaar zijn er een paar belangrijke complexen opgeleverd. Daardoor kunnen we het goed bijbenen."Harkema doelt onder meer op het in april geopende Rijnveste, waar 336 studenten wonen. Daarnaast is het voormalige bestuursgebouw van Wageningen UR omgebouwd tot een studentenflat met 160 kamers. En op de kenniscampus in Ede (Hoefweg) worden nog eens 100 kamers opgeleverd, bij de 160 die er nu al zijn.

"Door dat aanbod konden we eind juli al 251 eerstejaars aan een kamer helpen, twee keer zoveel als vorig jaar", aldus Harkema. Hij verwacht dat de doelstelling van Idealis, alle eerstejaars onder dak vóór 1 mei, dit jaar dan ook gehaald gaat worden. Toch betekent dat niet dat de zorgen van de studentenhuisvester daarmee voorbij zijn. "Omdat studenten langere tijd in Wageningen blijven, cumuleert de groei. Voor volgend jaar moeten we dus alweer aan nieuwe oplossingen werken."

Ook de Kamerbalie/Housing Desk merkt dat de enorme groei van het aantal studenten niet direct heeft geleid tot problemen op de kamermarkt. "Op dit moment krijgen we gemiddeld zo’n twintig reacties per dag op een advertentie", zegt André Vermeer van de Kamerbalie. "Dat lijkt een flink aantal, maar in 2011, toen de kamernood z'n hoogtepunt bereikte, was dat zeker het dubbele."

De extra kamers van Idealis zijn daarbij de belangrijkste factor, denkt Vermeer, hoewel ook het aanbod van de Kamerbalie licht stijgt. "Wij krijgen meer kamers aangeboden in huizen die eigenlijk te koop staan aangeboden. Een gevolg van de nieuwe leegstandswet. In Wageningen gaat het dan om zo’n vijf tot tien huizen." Ook komt het aanbod uit een steeds grotere cirkel rond Wageningen. Bij de Kamerbalie presenteren aanbieders zich onder meer uit verafgelegen contreien als Ochten, Zetten en Veenendaal.

Camping de Wielerbaan ten slotte constateert ook geen enorme toestroom van het aantal studenten. Elk jaar zijn er wel weer enkele tientallen studenten die gebruik maken van deze noodcapaciteit op de Wageningse kamermarkt. Meestal is dat maar voor enkele weken of maanden. Dit jaar ligt het aantal reserveringen zelfs iets lager dan normaal, laat de camping desgevraagd weten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.