Puur Noord Nederland De Nylander Friese nagelkaas is de beste van 2013

Op zaterdag 3 augustus vond de jaarlijkse verkiezing van het beste streekproduct plaats, georganiseerd door Fryslân Culinair, een samenwerkingsverband van de betere restaurants in Friesland. Deze keer ging het om Friese nagelkaas. "Een authentieke Friese lekkernij en heel gezond bovendien", aldus Fryslân Culinair.

Dit proefevenement vond plaats bij de oude haven in de kom van Hindeloopen (tegenover restaurant De Hinde), tegelijkertijd met de start van het IFKSskûtsjesilen. In de jury zaten Joop Braakhekke (voorzitter), Harmen Ligthart (De Hinde), Albert van Keimpema (Fryslân Culinair Journaal), een boerenkaasspecialist van de LTO-Noord en een consument. De presentatie werd gedaan door Fryslân Culinair-voorzitter Reitse Spanninga.De Kruidnagelkaas van De Nylander heeft deze dag een deelde eerste plaats gewonnen, samen met PTC+ (de vroegere landbouwschool). Omdat PTC+ geen commerciële instelling is en geen kazen verkoopt, kreeg De Nylander het label 'Beste Friese Nagelkaas 2013'.

Joop Braakhekke zei: "Nylander vakmanschap! Een kaas van twee jaar en vier maanden en dan zo romig en vol van smaak nog gewoon met de kaas schaaf kunnen snijden. Dat is écht vakmanschap!"


De kaasmakers tonen de oorkonde en beker. Joop Braakhekke heeft de winnende kaas vast.

De Nylander

Sinds 2009 runt de familie Bokma De Nylander, een biologische kaasmakerij in Workum. Voordat ze De Nylander overnamen van Matti en Henk Hogendoorn (die in 1990 het bedrijf zijn gestart) runden zij lange tijd het biologisch melkvee bedrijf It Heidenskip. De melk waar ze de kazen van maken wordt geleverd door hun eigen Jersey koeien, die alle ruimte hebben om lekker rond te lopen en te grazen.

Voor meer informatie: www.puurnoordnederland.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven