"Ruim je bureau op"

Tips om vakantiestress op het werk te voorkomen

Volgens Britse onderzoekers zou je als werknemer elke 62 dagen een korte break moeten nemen. Dit zou je energie optimaal op peil houden, je prestaties verbeteren en het risico op stress, oververmoeidheid of burn-out verminderen. Slow Working trainer Heidi Does kan zich hier goed in vinden: "Er is in essentie niets mis met lekker hard werken. Het geeft plezier en voldoening. Maar constant doorjakkeren kan op de lange duur problemen geven. Je kunt je minder goed concentreren, je gaat meer fouten maken, je wordt kribbiger naar collega's of je lief enzovoort. En al die symptomen kunnen op hun beurt weer andere problemen veroorzaken: met je gezondheid, je relatie of je gevoel van tevredenheid."

Hoe betrokken of bevlogen je ook bent, het blijft essentieel om steeds goed voor jezelf te zorgen. Door af en toe uit de mallemolen van eten-werken-slapen, eten-werken-slapen te stappen en wat afstand te nemen, bijvoorbeeld. Zo houd je je energie op peil. Ook op de langere termijn. Maar hoe doe je dat in de vaak drukke aanloop naar de zomervakantie?

Heidi Does: "Experimenteer eens met de volgende praktische tips in combinatie met de eenvoud van mindfulness. Het biedt je een handige 'toolkit' om je anders te verhouden tot pre-holiday werkstress."Communiceer

1. Vertel luid en duidelijk dat je op vakantie gaat en voor hoelang. Zo kunnen je manager, je team of je collega's er rekening mee houden. Het maakt het ook makkelijker voor je om te bedanken voor een nieuwe project, al helemaal als de deadline ervan in je vakantie valt.

2. Maak afspraken over je bereikbaarheid. Verwacht men dat je af en toe je e-mails checkt of je gsm opneemt? En is dat dan de hele vakantie door of slechts op een paar cruciale dagen? Denk niet dat je onmisbaar bent en dus altijd klaar moet staan. Echt, problemen lossen zich vaak vanzelf op, ook zonder jouw input.

3. Zet nu al je out-of-office melding aan. Laat deze gewoon al een week of twee voor vertrek vanaf een uur of vier 's middags draaien. Geef in de meldingstekst aan wat je eerder hebt afgesproken qua bereikbaarheid en wie in jouw afwezigheid je verantwoordelijkheden overneemt.

Klik hier voor meer tips

Bron: Jobat.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.