Bijzondere gasten in de Schoorlse Duinen helpen bij natuurbeheer

Wie de afgelopen weken door de Schoorlse Duinen wandelde maakte al kans op een ontmoeting, maar vanaf 8 augustus is de kudde compleet. De laatste Wagyu-koeien worden dan in het duingebied losgelaten door gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland en Annemiek Roessen, regiodirecteur van Staatsbosbeheer regio West.

In totaal lopen er vanaf 8 augustus 25 Wagyu-koeien in de Schoorlse Duinen. De dieren worden ingezet om het duinlandschap open te houden, zoals tot nu toe al gebeurde met andere koeienrassen. Staatsbosbeheer zet de koeien in om te voorkomen dat het duin dichtgroeit met struiken en gras. Zeker na de branden die tussen 2009 en 2011 hebben gewoed ligt dit risico op de loer. Als er geen begrazing plaatsvindt, worden de duinen eentoniger en verdwijnen er langzaam soorten planten en dieren, zoals tapuit, zandhagedis en veel soorten vlinders.

Wagyu is een van oorsprong Japans ras, maar de dieren die in de Schoorlse Duinen grazen zijn afkomstig van de Venhuizense veehouder Chris Boomsma, die graag de overstap wil maken naar biologische bedrijfsvoering. Staatsbosbeheer was op zoek naar koeien om de duinen te begrazen, en Boomsma was op zoek naar ruimte om zijn dieren te weiden. De verbinding is gelegd door Kees Water van Biologisch Ondernemen Noord-Holland. Ook de provincie Noord-Holland juicht de samenwerking toe. De provincie zet in op 7% biologische landbouw. Gedeputeerde Jaap Bond: "Juist biologische bedrijven zijn vaak voorlopers op het gebied van maatschappelijke thema's als natuurbeheer, educatie en zorg. Dit is daarvan een prachtig voorbeeld: de natuur wordt er beter van, een lokale ondernemer is ermee geholpen en het publiek kan straks genieten van heerlijk biologisch vlees."

Culinaire liefhebbers kennen Wagyu misschien van de menukaart. Wagyu's staan bekend om hun uitmuntende vlees. Om de dieren een mooi leven te bezorgen én om het vlees extra goed te laten smaken, worden de koeien soms gemasseerd, gevoerd met bier en horen ze klassieke muziek in de stal. De Wagyu's in de Schoorlse Duinen gaan een heel ander leven tegemoet. "In de duinen eten de koeien allerlei soorten kruiden, waarvan het vlees naar verwachting een goede en natuurlijke smaak krijgt. De dieren hebben hier alle ruimte en voldoende voedsel. Ze hebben in de duinen een prachtig leven", aldus Boomsma.

Wagyu's zijn niet eerder ingezet bij het begrazen van duingebieden, maar de verwachting is dat ze hun graaswerk net zo goed doen als meer bekende runderrassen. Het gebied waar de koeien grazen blijft gewoon toegankelijk voor publiek. Wagyu's zijn uiterst vriendelijke dieren. Als u de dieren met rust laat, hoeft u niet bang te zijn voor een aanvaring. De koeien die tot nu toe in de duinen liepen, waren geleend van een ander Staatsbosbeheer-gebied. Daar zijn ze binnenkort weer nodig om de natuur te beheren.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven