"Hiermee wordt het water beter over het veld verdeeld"

Beregeningsboom bij Biostee weer volop in gebruik

Tholen - Bij Biostee in Zuid-Beijerland zijn ze vanwege de droogte de gewassen momenteel volop aan het beregenen. Bio-akkerbouwer Ard van Gaalen geeft aan dat een voordeel van de uitblijvende regenval is dat het onkruid niet zo snel groeit. De verdamping is echter hoog en het gewas groeit enorm snel, daarom is het noodzakelijk om de gewassen te beregenen. "Per week beregenen we onze gewassen met een buitje van ongeveer 25 millimeter. Dit doen we met onze beregeningsboom", vertelt Ard.


Het verplaatsen van haspel en boom voor een nieuwe trek.

Met de beregeningsboom wordt echte regen nagebootst. "Hierdoor wordt het water beter over het veld verdeeld en dit systeem is minder gevoelig voor de wind. Ook is het gebruik van deze beregeningsboom ideaal voor het behoud van een goede bodemstructuur."


Trekker aangekoppeld om slang uit te rollen.

Er zit wel een nadeel aan het gebruik van een beregeningsboom. Ard vertelt dat het lastig is om hem te verplaatsen naar een ander perceel: "Als we de weg op willen moeten we de boom van 65 meter lang invouwen; daar zijn we al gauw een uurtje zoet mee. Op het perceel zelf valt het wel weer mee, want we kunnen de boom in uitgevouwen toestand voor de juiste baan rijden. Vervolgens rollen we met een trekker het haspel af; we slepen de slang samen met de boom tot maximaal 600 meter het gewas in. Dan zetten we de waterpomp aan die vlak bij de sloot staat en dan start de 'regenbui'. Het haspel rolt zich automatisch op en trekt zodoende de beregeningsboom langzaam naar zich toe. Bij een eventuele storing krijgen we een sms-bericht."
 

Trekker rijdt dus door de aardappelen met boom en slang. Pieter Hugo van Biostee controleert nog even de afstelling.

De akkerbouwers van Biostee maken al zo'n vijf jaar gebruik van dit beregeningssysteem. Ard geeft aan dat het vooral voor de peen een ideaal systeem is. "Dit is een fijnzadig gewas en daarvoor is het heel belangrijk dat er voorzichtig beregend wordt." Naast peen worden op de velden van Biostee momenteel ook knolselderij, uien, aardappelen en erwten verbouwd. Ook groeit er luzerne en grasklaver op het land.


Het haspel bijna uitgerold.
 

Pieter Hugo zet de waterpomp aan, die het water in de slang pompt naar de boom.


De boom in volle actie.

Voor meer informatie:
 
Ard van Gaalen
Biostee
Molendijk 121
3284 LH Zuid-Beijerland
06 53405827
Ard@biostee.nl
www.biostee.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven