In de periode 2011-2012 is een nieuw voedingsconcept geïntroduceerd bij Woonzorgcentrum Insula Dei Huize Kohlmann (Arnhem), waarin streekgebonden, biologische voeding en aandacht voor ambiance centraal stonden. Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut hebben de effecten van deze voeding onderzocht en gemeten of er veranderingen opgetreden zijn in de gezondheid, ondervoeding, smaakbeleving en tevredenheid van de bewoners.
De voorlopige conclusie is dat het risico op ondervoeding bij ouderen afgenomen is sinds de introductie van het nieuwe concept. Verder zijn de maaltijdbeleving, smaak en tevredenheid over de maaltijd verbeterd bij de deelnemers. Daarnaast werden er minder lichamelijke klachten gerapporteerd direct na de maaltijd. De metingen zijn drie maal bij de deelnemers verricht in de periode juli 2011- augustus 2012. De opzet van het onderzoek en de voorlopige resultaten staan beschreven in deze samenvatting.
De definitieve conclusies en het wetenschappelijke artikel dat voorbereid wordt, zullen eind 2013 via de website van Louis Bolk Instituut beschikbaar zijn.
Abonneren
Vacatures
Nieuw voedingsconcept onderzocht door Louis Bolk Instituut
'Minder risico op ondervoeding door streekgebonden biologische voeding'
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-20 EKO-restaurants pakken prijzen bij Gaia Green Awards
- 2023-09-19 Nederlanders besteden recordbedrag aan consumptie buitenshuis
- 2023-08-31 Met de boer aan tafel bij The Harvest
- 2023-08-21 Werkspoorcafé De Leckere overgenomen door speciaalbiercafé De Proefzaak
- 2023-08-08 "Het maakt mij niet uit of ik voor 50 of 500 man kook"
- 2023-08-07 Raamsticker vertelt consument waar hij welkom is met eigen beker en bakje
- 2023-07-17 "Gemaakt van citroenen die een klein deukje hebben"
- 2023-07-10 Finalisten achtste editie Gaia Green Awards bekendgemaakt
- 2023-06-28 Cateraar start pilot met true pricing
- 2023-06-15 Horecazaak met mooiste terras van Schoten heeft nieuwe uitbater: bierarchitect Paul serveert alleen bio in Vordenstein
- 2023-06-06 Nu ook biologische fairtrade stroopwafeltjes voor bij de koffie of thee
- 2023-05-12 Ziekenhuis AZ Zeno geeft bio-voeding aan de patiënten
- 2023-05-11 Hotelketen Bilderberg: alle 125 ontbijtproducten gescreend en verduurzaamd
- 2023-05-05 Tweesterrenchef Bas van Kranen: "Biologische groenten zijn zoveel lekkerder, echt bizar"
- 2023-05-03 Nieuw Mos eetcafé wordt biologische saladebar SLA
- 2023-04-25 Eerste biologische en vega lunchroom van Dordrecht gaat sluiten
- 2023-04-24 Chef-kok Wander Alblas laat gasten zelf kip slachten
- 2023-04-20 Duitsland: nieuwe regels voor etikettering bio-producten in restaurants en kantines
- 2023-04-18 Nieuwe biologische koekjesmix voor naast de koffie of thee
- 2023-04-18 Smaakvolle start voor pilot 'Meer bio in de horeca'